Meestal weet je wel of je een boete verdient, maar er zijn gekke uitzonderingen. En de boetes die je wél kent, kunnen kenmerkend zijn voor een gemeente. Wij hebben een tool gemaakt waarmee je boetes in jouw gemeente kunt opzoeken. En voor het gemak hebben we de meest bijzondere resultaten voor je op een rijtje gezet.

Sinds 2012 zijn ruim 66 miljoen boetes uitgeschreven in Nederland. We blijven onverbeterlijke hardrijders en foutparkeerders. In ieder geval voldoende stof tot nadenken voor verkeerspsychologen.

Pointer zet voor jou de vreemde uitzonderingen op een rijtje. Welke gekke boetes kun je krijgen? En welke gemeenten staan bekend voor opmerkelijke overtredingen?

1 km/u te hard rijden

Door De Telegraaf al uitgeroepen tot de microboete: 1 kilometer per uur te hard rijden op de autosnelweg. De micro is toepasselijk voor zowel de snelheidsovertreding als het boetebedrag (11 euro, plus 9 euro administratiekosten). Vorig jaar werden 67.750 personen betrapt op deze minimale overtreding.

Rouwstoet

Als je de verkeersovertredingen niet meetelt, dan is dit de goedkoopste overtreding: als voetganger een rouwstoet van motorvoertuigen doorkruisen. Zo’n overtreding kost je 25 euro als voetganger, en wordt duurder als je met een fiets of auto bent. Gelukkig gebeurt dit zelden: sinds 2012 slecht 7 keer.

Geen richting aangeven

Als automobilist weet je hoe irritant het is als een fietser geen richting aangeeft bij het afslaan. Troost je met de gedachte dat een geconstateerde overtreding 35 euro kan kosten. Het CJIB heeft niet uitgesplitst hoe vaak iemand op de fiets, motor of auto afzonderlijk wordt bekeurd. In totaal worden jaarlijks 2.500 personen bekeurd voor deze overtreding.

In een weiland zijn

Gekke vraag, maar ben je tussen mei en oktober wel eens in een weiland geweest zonder dat je daar toestemming voor hebt gevraagd bij de boer? Dat kan je zomaar 95 euro kosten. Maar daar wordt toch niet op gecontroleerd? Helaas, sinds 2012 hebben 118 mensen deze boete ontvangen. Vooral in Roermond (36), Maasgouw (16) en Kampen (15) worden deze boetes uitgedeeld.

Hondenpoep

Ergernis nummer 1 in Nederland: hondenpoep. Vorig jaar hebben 840 hondenbezitters een boete van 140 euro gekregen omdat ze de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter niet hebben opgeruimd. In de gemeente Hardenberg is de boete relatief het vaakst uitgedeeld.

Met (brom)fiets op de kermis of markt

Het staat een beetje onhandig als je met je (brom)fiets door een grote groep mensen wil wurmen. En het is strafbaar. De officiële overtreding luidt: zich met een (brom)fiets bevinden op een markt, kermis, uitvoering, bijeenkomst of plechtigheid. Het is een kenmerkende overtreding voor de gemeente Nijmegen, wellicht door de Wandelvierdaagse.

Naaktlopen

Ongekleed buiten door gemeenteraad aangewezen plekken rondlopen. Of in de volksmond: naaktlopen. In 2013 werden daar nog 107 boetes voor uitgeschreven, vorig jaar waren dat er nog slechts 14. De boete kost overigens 95 euro.

Boordcomputer

Een van de duurste boetes - wederom, uitgezonderd snelheidsovertredingen - is specifiek voor taxichauffeurs: de buitenkant van je boordcomputerkaart wijzigen of elektronische gegevens op de boordcomputerkaart aanpassen/wijzigen. Hoe dit geconstateerd wordt, is de vraag. Maar word je hierop betrapt, dan kost je dat 1.800 euro. Tot nu toe hebben 2 personen die bon ontvangen.

Wat kenmerkt jouw gemeente?

Deze gekke boetes kunnen een gemeente kenmerken: relatief gezien wordt die overtreding dan het vaakst in die gemeente geconstateerd ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Zoek in de onderstaande tool op jouw gemeente en vind deze kenmerkende boetes.

knd-app

Wij zijn benieuwd of jij wel eens een gekke boete hebt gehad. Of wellicht weet je waarom jouw gemeente zo'n kenmerkende boete heeft in de boetetool. Mail ons dan op pointer@kro-ncrv.nl.

Illustratie door Wendy van der Waal

Makers

Dataprogrammeur