"Er is geen sprake van een coronacrisis", zegt de Duitse blogger Billy Six. Eind maart filmde hij de gangen van een leeg ziekenhuis om aan te tonen dat er helemaal geen patiënten met COVID-19 zijn. Zijn video werd honderdduizenden keren bekeken en blijkt onderdeel te zijn van een trend op social media. Feitelijk blijkt er niets van te kloppen.

"Hier zouden alle coronapatiënten van Berlijn worden opgevangen", begint de Duitse blogger Billy Six als hij eind maart het Charité ziekenhuis in de Duitse hoofdstad binnenwandelt. Hij fluistert en kijkt schichtig om zich heen terwijl hij filmt hoe hij door de gangen van het ziekenhuis sluipt. "De media houden ons voor dat er een crisis gaande is. Maar kijk, er is hier helemaal niemand. Er is helemaal geen sprake van een corona-pandemie", vertelt Six.

beelden header2.png

De Duitse blogger is ervan overtuigd dat de COVID-19 crisis een verzinsel is. "Een stille campagne van de regering en media-industrie om de vrijheden van burgers te beknotten en om de wereldeconomie met mega-leningen te injecteren", schrijft hij op Facebook. Zijn video is inmiddels honderdduizenden keren bekeken. Niet alleen in Duitsland wordt zijn sluiptocht door het ziekenhuis veel gezien, ook in Nederland wordt de video volop gedeeld.

'Staatsgreep'

De Nederlandse blogs NineforNews (dat bijna een miljoen unieke bezoekers per maand heeft en vooral nepnieuws verspreidt) en Commonsense.tv (een veel bekeken radicaal-rechtse blog dat video’s en nepnieuws verspreidt over 5G en omvolking) hebben het ook geplaatst. "Wat we in het Westen zien gebeuren is een complete linksgroene/communistische staatsgreep [...]. En een virus wordt als excuus gebruikt", is een van de vele reactie op NineforNews onder het bericht.

Ook de Nederlandse journalist Eric van de Beek deelde de video van Billy Six op Twitter en dat bericht werd weer meer dan tweehonderd keer geretweet, onder meer door Joost Niemöller, mede-oprichter van Ongehoord Nederland.

beelden3.png

'Censuur'

Ondanks dat de video een flink bereik heeft, voelt Six zich gecensureerd, schrijft hij op Facebook. Zijn video over het Berlijnse ziekenhuis is namelijk verwijderd door YouTube. "Een schending van mijn grondrechten", zegt hij in een nieuwe video. Zijn volgers zijn het daarmee eens en nemen het op zich om de video zoveel mogelijk te delen. Zodra YouTube een versie verwijdert, verschijnen er weer vijf nieuwe online.

Six is geen onbekende voor YouTube. Het platform heeft ook andere video’s van hem gedelete omdat hij geregeld misinformatie verspreidt.

Six gaat regelmatig de wereld over om voor het nationalistische Junge Freiheit verslag te doen van actuele zaken. Hij werd onder andere bekend door zijn onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Ondanks de stapels bewijs dat het vliegtuig is neergehaald door een Russische buk-raket, blijft Six volhouden dat MH17 werd neergeschoten door gevechtsvliegtuigen en dat er sprake is van een complot om de werkelijke oorzaak stil te houden.

Ook met de video van zijn rondtocht door het Berlijnse ziekenhuis verspreidt Six bewust misleidende informatie, blijkt uit ons onderzoek. Six wil met zijn opname bewijzen dat er van een coronacrisis geen sprake is. Maar zijn video mist elke onderbouwing.

Verlaten gangen

Het Charité ziekenhuis in Berlijn is een gigantisch complex. Een universitair ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld het UMCG in Groningen of het Erasmus in Rotterdam, met meerdere gebouwen en afdelingen. Het is heel makkelijk om er ongezien een verlaten gang in te lopen.

Billy Six geeft in het begin van zijn opname zelf al aan dat hij om acht uur ‘s avonds door het ziekenhuis loopt. Een tijdstip waarop de corona-afdeling van het Charité gesloten is (dat is open van acht uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags) en het in ieder ziekenhuis een stuk stiller is in de gangen. Daarnaast zegt hij dat hij medewerkers van het ziekenhuis heeft gesproken die aangeven dat de berichten over COVID-19 door media worden overdreven. Maar wie die personen zijn zegt hij niet. Ook laat hij de opnames van die gesprekken niet horen.

Tijdens zijn wandeling valt ook iets op. Op 1:53 minuten in de video loopt hij langs wegwijsborden die aangeven dat hij over de afdeling traumachirurgie loopt. Dat is de plek waar mensen worden geopereerd als ze bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad en botten hebben gebroken. Dat is niet de afdeling waar mensen met infectieziekten - zoals COVID-19 - worden behandeld. In dat geval moet je bij de afdeling interne geneeskunde of longgeneeskunde zijn.

beelden4.png

Zonder toestemming

Bij navraag bevestigt het ziekenhuis dat Billy Six zijn opnames heeft gemaakt in de Virchow Clinic op de campus. "Maar dat is niet het Charité onderzoekscentrum voor patiënten die mogelijk COVID-19 hebben", reageert een woordvoerder. "Het ziekenhuis distantieert zich van de content en de claims die in de video worden gemaakt", laat zij weten. Volgens het ziekenhuis zijn de opnames bovendien zonder toestemming gemaakt.

"De politiechef in Berlijn is gevraagd om actie tegen mij te ondernemen", schrijft Billy Six op Telegram onder een foto die hij heeft gemaakt van de dagvaarding. "In mijn geval lijken de regering, staatspers en farmaceutische lobby de overhand te hebben."

In de video haalt Six ook een zogenaamde expert aan die moet bevestigen dat er geen sprake is van een coronacrisis. Die expert - Jaroslav Belsky - blijkt echter een tandarts te zijn, geen viroloog.

Wereldwijde trend

Waarom maakte Billy Six een misleidende video van een leeg ziekenhuis? Zijn opname blijkt onderdeel te zijn van een wereldwijde trend op social media die eind maart plotseling de kop op stak.

Op 28 maart plaatste voormalig Fox News commentator Todd Starnes een video op Twitter waarin hij de lege parkeerplaats van een ziekenhuis toont. "Dit is het 'oorlogsgebied' buiten het ziekenhuis in mijn wijk in Brooklyn", schreef hij onder de video die meer dan een miljoen keer werd bekeken. "Ik wil jullie laten zien hoe zo’n 'oorlogsgebied eruit ziet", zegt hij in de video terwijl hij de lege stoep en parkeerplaats filmt. "Je hoort iets anders in de mainstream media, maar dit is hoe het er in werkelijkheid uitziet."

Niet veel later werd de hashtag #FilmYourHospital geboren en werden mensen massaal op social media aangemoedigd om de lege parkeerplaatsen bij hun ziekenhuizen te filmen. De hashtag werd overigens niet alleen door echte mensen gebruikt maar ook veel getweet door zogenaamde bots, Twitter-accounts die geautomatiseerd desinformatie verspreiden.

De complottheorie - dat lege parkeerplaatsen en wachtkamers bewijzen dat het aantal patiënten met het coronavirus wordt overdreven door de media - werd vervolgens door Amerikaanse rechts-populistische mediapersoonlijkheden en politici aangezwengeld. Onder andere Fox News journalist Sara Carter zei daarover op live tv: "Mensen rijden langs hun ziekenhuizen en ze zien niemand op de parkeerplaatsen. Ze zien niemand rijden. Mensen vragen zich dus af wat er in het ziekenhuis gebeurt. Hoeveel mensen zijn er eigenlijk in de ziekenhuizen die lijden aan het coronavirus, hoe vol liggen de IC’s echt?"

Lockdown

Dat de parkeerplaatsen van ziekenhuizen leeg zijn tijdens de coronacrisis is niet zo bijzonder. In veel landen geldt een lockdown, waardoor er sowieso minder mensen op straat zijn. En ook in Nederland zitten we al weken thuis om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Iedereen met klachten - zoals verkoudheid, niezen, hoesten en koorts - wordt gevraagd thuis te blijven.

Daarnaast werd de zorg de afgelopen weken geconcentreerd op de behandeling van COVID-19 patiënten. Daarom werden bijvoorbeeld de bevolkingsonderzoeken opgeschort om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen meer capaciteit beschikbaar zouden hebben voor de zorg aan coronapatiënten.

Medisch specialisten bellen patiënten en huisartsen nu juist weer op om ze ervan te overtuigen dat het bijvoorbeeld voor kankerpatienten weer veilig en verantwoord is om in Nederland naar het ziekenhuis te gaan. Die patiënten bleven namelijk thuis omdat ze zich bezwaard voelden om met hun klachten naar een arts te gaan.

'Gevaarlijk'

De #FilmYourHospital video’s en de opnames van Billy Six bewijzen dus helemaal niet dat de coronacrisis niet bestaat. Het laat vooral zien hoe snel een complottheorie voet aan de grond weet te krijgen tijdens een mondiale crisis.

En dat is gevaarlijk, zegt Michael Hameleers, docent politieke communicatie van de universiteit van Amsterdam, in onze tv-uitzending. "Mensen gaan handelen op basis van nepnieuws dat ze zien. Het leidt tot meer wantrouwen in de gevestigde orde en dat feiten minder waard worden. De waarheid zelf staat onder bedreiging."

Billy Six reageerde niet op onze vragen voor dit artikel.

Makers

Designer