Tussen de 25 en 33 procent: dat is de winstkans die wedkantoren Duncan Laurence geven om het Eurovisie Songfestival 2019 te winnen. Dat is op ruime afstand van de Russische deelnemer Sergej Lazarev, die volgens de bookmakers 19-25 procent kans op de overwinning heeft. Maar voordat je al je geld inzet op Nederlands succes: hoe goed zijn de bookmakers in het voorspellen van de uitkomst?

De Songfestival-koorts slaat vanaf komende week hevig toe in Nederland. Niet in de laatste plaats omdat we eindelijk - 44 jaar na Dinge-Dong van Teach-In (Spotify) - weer kans maken op de overwinning. Arcade van Duncan Laurence (Spotify) staat bij de wedkantoren op de eerste plek. Zo’n overzicht ziet er als volgt uit op de website van Eurovision World.

Screenshot van de website Eurovision World, waar de odds van zeventien wedkantoren staan verzameld.

Onder elk wedkantoor zie je een getal staan. Dit is de kansverhouding, ook wel de odds genoemd. Deze odds bepalen hoeveel geld je terugkrijgt als jouw gok zich uitbetaalt, maar betekenen impliciet hoe een wedkantoor de kansen van elke deelnemer inschat.

We hebben de odds van alle zeventien wedkantoren op Eurovision World van de voorgaande vier edities van het Songfestival verzameld. Deze odds hebben we vergeleken met de daadwerkelijke uitkomsten. Daaruit blijkt dat de winstkansen van grootste kanshebbers structureel worden overschat, maar dat het wel een goede indicator voor succes is.

'De inzet bepaalt de odds'

Om de kansen voor Nederland van dit jaar in te kunnen schatten, moeten we eerst snappen hoe een wedkantoor eigenlijk aan zijn cijfers komt. Daarvoor hebben we contact gelegd met Ladbrokes, één van de grootste wedkantoren ter wereld.

"De odds voor het Eurovisie Songfestival worden op dezelfde manier berekend zoals we dat voor paardenraces of voetbalwedstrijden doen", legt Ladbrokes-woordvoerster Jessica Bridge uit. "We kijken naar zaken zoals de vorm, geschiedenis, statistieken en data die we hierbij kunnen betrekken. En we nemen ook de populariteit van het liedje op Youtube en Spotify mee in onze overweging."

Maar daar houdt de kansberekening niet op. Wedkantoren houden ook in de gaten hoe mensen hun geld inzetten. "Als honderden mensen geld inzetten op Nederland en wij houden onder de streep te weinig winst over, dan zijn wij waarschijnlijk begonnen met te gunstige odds. En andersom moeten we de odds weer verhogen zodra te weinig mensen op Nederland inzetten. Zodra de markt is geopend, bepaalt eigenlijk de inzet hoe hoog of laag de kansen zijn."

Waar zit het verdienmodel?

De odds zijn dus een maat die aangeeft hoe kansrijk een wedkantoor die deelnemer vindt. Denken ze dat Duncan gaat winnen? Dan betalen ze uiteraard minder geld uit, en vice versa.

Met een korte rekensom kun je de odds ook omrekenen naar een winstpercentage: hoe kansrijk vindt dat wedkantoor de deelnemer eigenlijk. Een voorbeeld: Ladbrokes geeft odds van 3,25 aan Nederland, en 5 aan Rusland. Dat betekent dat als je 100 euro op Nederland en Duncan wint, dat je 325 euro terugkrijgt. Voor Rusland is dat 500 euro.

Het winstpercentage van Nederland vind je door de volgende rekensom: 1 / 3,25, dus 30,8 procent kans. Dat van Rusland wordt ingeschat op 1 / 5, dus 20 procent kans. Is het nog steeds een beetje onduidelijk? Probeer het zelf door in de volgende zin de odds aan te passen.

knd-app

De wedkantoren willen zelf natuurlijk niet gaan gokken op winst. Daarom is dat winstpercentage een veel te hoog ingeschat getal. Als je de winstpercentages van alle deelnemers uitrekent en optelt, kom je namelijk boven de honderd procent uit.

Elke procentpunt boven de honderd wordt de bookmaker margin genoemd. Daar verdient het wedkantoor namelijk zijn geld mee: het structureel overschatten van een aantal deelnemers. Of in casinotermen uitgedrukt: Het huis wint altijd.

In het kort: de truc om geld te verdienen met weddenschappen, is om de gokker te laten denken dat zijn kansen iets hoger zijn dan in werkelijkheid het geval is.

Maar nog even over de kansen van Nederland

Zoals je in de grafiek hierboven kon zien, zitten de wedkantoren niet enorm vaak mis met hun voorspellingen. Wat kunnen we over de kansen van Nederland zeggen, op basis van de afgelopen vier jaar?

  • Slechts één keer werd de winnaar exact goed geraden (in 2015).

  • En in datzelfde jaar werd zelfs de gehele top 5 precies goed voorspeld.

  • De grootste misser in de top 5-kanshebbers was Ierland (2018). Ryan O'Shaughnessy werd op de vierde plek voorspeld, maar werd slechts 16e.

  • Maar verder zitten de wedkantoren erg dicht bij de uiteindelijke uitslag.

  • In de afgelopen vier jaar was de voorspelde winnaar minstens goed voor een derde plek.

Zet dus nog niet al je geld in op een Nederlandse overwinning, want hoe meer mensen hun geld inzetten, hoe hoger de wedkantoren hun winstpercentages stellen. Op basis van de afgelopen vier jaar lijkt een top 3-notering het minimaal haalbare - al garandeert dat natuurlijk niets.

Update: Nederland wint!

Duncan Laurence heeft gewonnen. Niet met de enorme overmacht die de bookmakers hem vlak van tevoren gaven (51 procent ten opzichte van 9 procent voor de nummer 2), maar daar zijn we eigenlijk wel blij mee. Dat bevestigt namelijk wat hierboven staat: bookmakers overdrijven de verschillen, maar uiteindelijk zitten ze wel dichtbij de uiteindelijke uitslag.

Makers

Dataprogrammeur