Honderden Nederlandse Twittertrollen proberen dagelijks misleidende en onjuiste informatie te verspreiden. Deze anonieme accounts proberen ons ook in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op het verkeerde been te zetten. Wat is er zo schadelijk aan deze zogeheten trollen?

In twee maanden heeft Pointer 476 trollen verzameld en we analyseren waar ze over praten. Verschillende theorieën doen de ronde, zoals de complottheorie dat Joe Biden is vervangen door een jongere acteur of zelfs een reptielenmens. Het bewijs: een video waarin Biden – door de vreemde belichting in de studio – een wat opmerkelijke schaduwrand in zijn nek heeft.

"Ik vind het wel zorgelijk", zegt Michael Hameleers, docent politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Hameleers komt ons begrip van de feitelijke waarheid hierdoor op losse schroeven te staan. "Op het moment dat er zoveel desinformatie wordt verspreid via verschillende kanalen kan er verwarring ontstaan over de status van feitelijke kennis. Dat er steeds vaker iets niet voor lief wordt genomen, of op wordt vertrouwd, maar steeds vaker het centrum wordt van een debat. Feiten worden steeds vaker relatief, en steeds vaker iets waar je verdeeld over kunt zijn."

Pointer De jacht op online trollen
10 min 15 s

De Amerikaanse verkiezingen zijn voor Twitter-trollen een goede aanleiding om zich te roeren op social media. Trollen verspreiden online misinformatie om te polariseren en te ontregelen. Ook Nederlandse trollen mengen zich en proberen de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Met welk doel doen ze dit? En wie zitten er achter deze trollen-accounts? Pointer duikt in de wereld van de online trollen en gaan op zoek naar wie deze trollen zijn en wat hun beweegredenen zijn.

Lees hier het hele gesprek tussen Dirk Mostert en het trol-account @DeRedacteur_.

Illustratie

Illustratie door Wendy van der Waal. Met ondersteunende research van Inge Oosterhoff.

Makers

Onderzoeksjournalist / verslaggever