De klimaatsceptische organisatie Clintel voert een internationale campagne met één boodschap: er is geen klimaatcrisis. "Er is geen enkele reden tot paniek", houdt mede-oprichter en emeritus-hoogleraar Guus Berkhout vol. Maar achter zijn statement blijkt een verborgen agenda schuil te gaan.

Begin vorig jaar richtte Berkhout samen met journalist Marcel Crok de stichting Climate Intelligence (Clintel) op. In een paar maanden tijd is de organisatie uitgegroeid tot hét internationale platform voor klimaatontkenners.

Hoe kon Clintel zo snel groeien? Kloppen hun beweringen? Wat is het doel van de organisatie? En wie zijn de Nederlandse wetenschappers die hun boodschap steunen? Pointer dook samen met Platform Authentieke Journalistiek en Follow the Money in de wereld van Clintel om dat te ontdekken. Ons achtergrondverhaal over het zaaien van klimaattwijfel kun je hier lezen.

"Twijfel zaaien, dat is de kern. En om die twijfel te zaaien is het recept: wetenschappers zwart maken en pseudo-wetenschappelijke teksten verspreiden. En dat werkt", zegt klimaatadviseur Jan Paul van Soest in onze uitzending.

Kijk in onze uitzending hoe we Clintel en haar boodschap ontrafelen.

Pointer
20 min 35 s

De stichting Clintel bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en wordt regelmatig aangehaald in debatten die onder meer gaan over klimaatverandering. Rapporten en artikelen van Clintel worden bijvoorbeeld door Thierry Baudet van Forum voor Democratie geciteerd, vooral als het gaat over hoe urgent het klimaatdebat nu eigenlijk is. Voor Clintel is de nood minder hoog dan veel klimaatactivisten beweren. Clintel is bijzonder kritisch op berichtgeving over bijvoorbeeld de opwarming van de aarde. De stichting bestaat nog geen jaar, maar is inmiddels een van de grootste clubs van klimaatsceptici. Wie zitten er achter Clintel? Hoe kunnen ze zo snel in opmars zijn? En klopt het wat zij zeggen over de staat van het klimaat? Wie zitten er achter de lobby van de klimaatsceptici?

Correctie
In deze uitzending meldt Pointer dat Clintel deels wordt gefinancierd door de olie-industrie. Op 7 juni 2022 heeft de Rechtbank Midden-Nederland in kort geding geoordeeld dat deze bewering ‘onvoldoende steun vindt in het beschikbare feitenmateriaal’. De rechter overwoog: ‘Uit de betrokkenheid van Berkhout bij CFGSEC en de omstandigheid dat auteurs van Clintel geld ontvangen vanuit de olie-industrie, valt wellicht een verband te construeren tussen Clintel en de olie-industrie, maar dat betekent nog niet dat Clintel ook gefinancierd wordt vanuit de olie-industrie.’ Pointer heeft deze correctie toegevoegd uit het oogpunt van volledigheid.

Kijk hier voor de volledige uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.

Makers

Onderzoeksjournalist / verslaggever
Journalist en online coördinator
Designer