Brengt oneerlijke zaken aan het licht op basis van datajournalistiek

wijkagenten

Zoek hier naar welke wijkagenten bij jou in de buurt op social media zitten

Volgens de website van de politie zijn er momenteel 1.770 wijkagenten die een social media-account gebruiken.

wijkagenten

Zit jij op Twitter of Facebook? Dan zie je vast wel eens berichten van de politie voorbij komen. Er zitten namelijk veel politieagenten op social media die dagelijks een bericht plaatsen op de verschillende social media-kanalen. De ene keer gaat het om opsporing van mogelijke verdachten van een misdrijf, de andere keer is het een update over de werkzaamheden van de dag. En zorgt voor transparantie over politiewerk. Het blijft overigens niet bij Facebook en Twitter. Er zitten inmiddels ook heel wat agenten op Instagram, Youtube en Snapchat.

Het Twitteraccount van Politie Amsterdam en omstreken publiceert op 21 maart een video met de ravage die is achtergebleven bij Metrostation Ganzenhoef, nadat diezelfde ochtend op die locatie een geldautomaat wordt opgeblazen. De politie roept getuigen op zich te melden in de hoop voor meer informatie over de misdrijf van die ochtend. De video wordt in korte tijd bijna 5.000 keer bekeken. Het is informatievoorziening en tegelijkertijd informatievergaring anno 2019. Korte content, snel publiceren en hopen op die gouden tip.

Kort gezegd: de politie heeft social media omarmd. Volgens de website van de politie zijn er momenteel 1.770 wijkagenten die een social media-account gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog thematische accounts, zoals op Youtube en Snapchat. In onderstaande tool kun je zien welke wijkagenten die bij jou in de buurt op social media zitten. Disclaimer: dit is de informatie van de website van de politie en het gaat specifiek om wijkagenten. De bekende politievlogger Jan-Willem zijn we hier bijvoorbeeld niet op terug. Datzelfde geldt voor agenten die bijvoorbeeld bij de Nationale Politie werken. Ook merken we dat de informatie van politie.nl niet compleet is.

De data is gescraped op 24 maart 2019. De scraper heeft alle wijkagenten in de postcodes 1000 t/m 9999 (binnen een straal van 500 meter) binnengehaald.

Social media kan ook dienen als een groot reclamebord voor de politie. In ons onderzoek naar politievlogger Jan-Willem komen we dit nadrukkelijk tegen in de reactie op de video’s. “Door jouw vlogs krijg ik steeds meer respect voor de politie.” Of: “Later wil ik ook politieagent worden.” De politie geeft ook voorlichting over social media en de gevaren erbij, via het Mobiele Media Lab, dat het hele land doorreist op bezoek bij evenementen en scholen.

Maar dat het soms ook fout gaat op social media, blijkt uit datzelfde onderzoek naar politievlogger Jan-Willem. De agent uit Almere ging al eerder de fout in, maar na invoeringen van instructies van social media, blijkt dat hij alsnog teveel persoonsgegevens deelt op Youtube. Dat onderzoek lees je hier.

Meer over Actueel

Elke week de beste verhalen in je mailbox