Onze online voetafdrukken komen regelmatig in het nieuws: denk aan de talloze datalekken, waardoor persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Deze incidenten kunnen hele nare gevolgen hebben. Maar de schuld ligt niet zelden ook bij onszelf. Met slechte of ongewijzigde wachtwoorden kun je zomaar online komen te staan met je webcam.

webcams

Herken jij deze locaties die een webcam open hebben staan?

Wijzig altijd het standaard wachtwoord van je nieuwe apparatuur, anders word je misschien wel bespied via dit soort websites.

Wij hebben een aantal websites gevonden waar je de livestreams van slecht beveiligde webcams kunt bekijken. Met weinig moeite kan je direct een willekeurige stream in Londen, Cairo of Rio de Janeiro starten. Dat kan heel persoonlijk en ongewenst zijn voor mensen die in beeld komen. En ja, daar zitten ook Nederlandse locaties bij.

Voor de duidelijkheid: dit zijn geen gehackte apparaten. De personen die deze webcams hebben opgehangen, zijn vergeten om hun standaard wachtwoord te wijzigen. Daarom is het altijd verstandig om na aankoop van zo’n smart home-apparaat het wachtwoord te wijzigen in een sterk wachtwoord.

Onderstaande locaties hebben dat overduidelijk niet gedaan. Wij willen graag in contact komen met deze mensen. Herken jij een van deze tennisbanen, kroegen of leeshoekjes? Dan horen wij graag van jou hoe je dat weet.

 

 

 

Hints

Via onze oproepen hebben we al een paar goede hints ontvangen. Voor het theater hoeven we waarschijnlijk niet in Renkum te zoeken, maar wellicht is dit het Posttheater in Arnhem. De tennisbaan is wellicht Spa Zuiver in Amsterdam. Voor beide mogelijke locaties missen we nog definitief bewijs.

We accepteren gif, jpg, jpeg, png, heic, txt, doc, docx, xls, xlsx, zip en pdf.
We behandelen je gegevens vertrouwelijk, geen zorgen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte