Hooliganisme en voetbal lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Zo nu en dan borrelt het geweld op, soms met dodelijke afloop. Maar het geweld uit de jaren 90 - denk aan het overlijden van Ajax-supporter Carlo Picornie - is nauwelijks te vergelijken met hedendaagse, vooraf afgesproken vechtpartijen. Wij willen weten waar deze vorm van supportersgeweld plaatsvindt en zo meer te weten komen over dit fenomeen. Kun jij ons helpen om de locaties van deze vechtpartijen te vinden?

Hooligans

Kun jij de locaties van deze vechtafspraken vinden?

Hooligans spreken met elkaar af om veldslagen uit te vechten. Wij willen weten waar ze dat doen.

Waar je vroeger alleen via het nieuws op de hoogte werd gesteld van hooliganisme, is het anno 2019 niet zo vreemd als je via Twitter, Facebook of Youtube een video met vechtende supporters te zien krijgt. Sommige gevechten zien er gereguleerd uit. Zo wordt er bijvoorbeeld expliciet bij vermeld dat er niet wordt doorgeslagen of -getrapt als je op de grond ligt. Een scheidsrechter houdt in de gaten of alles volgens de ongeschreven regels verloopt. En vaak filmt een derde partij de rake vuistslagen. Alles om maar te bewijzen dat ‘jouw club’ van ‘hun’ hebben gewonnen.

De komende maanden onderzoeken wij deze professionalisering van hooliganisme. Waar vinden deze gevechten plaats? Wie zijn hierbij betrokken? Met jullie hulp willen we daar meer duidelijkheid over krijgen.

Wij hebben een aantal van deze video’s en foto’s verzameld. Veel exacte locaties hebben we al gevonden, maar met jouw hulp willen we nog meer vechtpartijen lokaliseren. Hieronder een overzicht met de incidenten waar we nog hulp bij nodig hebben.

Feyenoord vs Nancy en Strasbourg

  • Datum: 18 november 2016
  • Locatie: Volgens de omschrijving ergens in ‘woodland Rotterdam’
  • Aanwijzingen: Op de achtergrond zijn gebouwen zichtbaar.

Ajax vs Sturm Graz

 

We accepteren gif, jpg, jpeg, png, heic, txt, doc, docx, xls, xlsx, zip en pdf.
We behandelen je gegevens vertrouwelijk, geen zorgen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte