Het is misschien niet verboden, maar ethisch gezien voelt dit allerminst oké”, zegt een anonieme tipgever tegen Pointer. Voor ons lopend onderzoek naar zorgboerderijen krijgen we meerdere tips binnen over zorggeld dat naar eigen zeggen gebruikt zou worden voor het financieren van paardensport.  

Voor ons onderzoek naar zorgboerderijen komen we in contact met een aantal tipgevers die ons meer vertellen over de situatie op zorgboerderijen met paarden. De jongeren die er wonen of dagbesteding hebben krijgen meestal zorg via de Jeugdwet (Jeugdzorg), dat onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt.

Zorgboerderij

Zorgondernemer: 'Ik hoef geen gouden kranen aan de muur, wel een sluitende begroting'

Terwijl deze zorgboerderij moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, zijn er ook een aantal soortgelijke zorginstellingen die juist hoge winsten boeken.

Luxe paardensport

Het verzorgen van paarden, of andere dieren, kan therapeutisch een gunstig effect hebben op mensen met bijvoorbeeld autisme of een beperking. Een groot deel van de ouders ziet hun kind gelukkiger worden en beter met leeftijdsgenoten omgaan, constateerden onderzoekers die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een aantal zorgboeren onder de loep namen.

“Er gaat hier een heleboel goed”, vertelt een medewerker op een zorgboerderij, “maar er zijn ook zaken waar ik vraagtekens bij plaats. Jongeren die de stallen uitmesten of paarden invlechten. Het voelt heel dubbel dat zorggeld niet alleen voor zorg, maar ook wordt ingezet voor luxe paardensport.

Het is misschien niet verboden, maar ethisch gezien voelt dit allerminst oké

Tipgever

Hij vervolgt: “Het is misschien niet verboden, maar ethisch gezien voelt dit allerminst oké. Er lijkt meer aandacht voor de paardensport te zijn dan voor de zorg.

Volgens de tipgever is er voor buitenstaanders weinig zicht op de budgetten en hoe die besteed worden aan de zorg. Cliënten weten vaak niet hoeveel zorggeld ze krijgen, hun ouders evenmin.

Flinke groei
Het aantal zorgboerderijen is de afgelopen jaren fors gegroeid, zo toont onderzoek aan. Terwijl er in 1998 nog 75 zorgboerderijen waren, groeide het aantal volgens schatting naar zo’n 1.200 in 2017. Bij het CBS liggen de aantallen overigens een stuk lager. Dat kan komen omdat een degelijke registratie van zorgboerderijen ontbreekt.

Oproep: Heb je ervaring met een zorgboerderij?

Heb je ervaring met een zorgboerderij waarbij zorggeld niet voldoende besteed wordt aan de zorg? Of heb je andere ervaringen met een zorgboerderij? Meld het ons. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Makers

Verslaggever / Redacteur