Daags na onze uitzending over de Verzakte Huizen in Groningen kondigt minister Wiebes een compensatieregeling aan voor mensen in het aardbevingsgebied wier woningwaarde is gedaald. Per postcode hebben huiseigenaren daar vanaf volgend jaar recht op een vergoeding. Maar hoe zit het in de rest van Nederland? Daar dreigen immers ook een miljoen huizen te verzakken.

‘Is hier aardbevingsschade in de buurt?’ Dat is de eerste vraag die potentiële kopers stellen, vertelt Kees de Ridder ons aan de telefoon. In 2006 kocht hij voor 220.000 euro een zogeheten rentenierswoning in Warfhuizen, gemeente de Marne. Hij verbouwde er voor bijna 150.000 euro aan tot de karakteristieke Groningse woning in volle glorie was hersteld.

Door medische omstandigheden moest hij de woning in 2015 helaas verkopen. Hij kreeg er 250.000 euro voor. Een teleurstelling. En ook zijn beroep op de waardedalingsregeling van de NAM eindigde in een teleurstelling. De NAM meende namelijk dat er geen sprake was van waardedaling door aardbevingsrisico.

‘Ik moest aan mijn bloeddruk denken’

De Ridder heeft onze uitzending van afgelopen zondag over de schadeaanpak in Groningen gezien. Naar aanleiding daarvan wil hij graag kwijt hoe frustrerend het is om geen erkenning te krijgen als je huis minder waard wordt vanwege iets wat buiten jouw invloedssfeer ligt. ‘Ons huis zelf had geen schade. Maar het is toch het eerste wat mensen die het komen bezichtigen, vragen: zijn er huizen met schade in de buurt? En dan ben ik eerlijk: ja, die zijn er.’

Het is ook logisch dat ze het vragen, meent De Ridder, en het deugt niet dat de NAM het niet erkent. Daarom gaat hij in 2016 een stap verder in de procedure om compensatie te krijgen voor de daling van de waarde van zijn huis. Hij vraagt een zogeheten ‘driedeskundigentaxatie’ aan. Die erkent uiteindelijk een waardedaling van vierduizend euro.

'Je zou maar een hoge hypotheek hebben of grote schade'

De Ridder: ‘Anderhalf jaar na onze melding stond er dan eindelijk geld op onze rekening. Ik denk dat de waardedaling minstens drie keer zoveel is, maar op een gegeven moment moet je aan je bloeddruk denken.’ De Groninger heeft nu tenminste enige erkenning en hij kan het verlies gelukkig lijden. ‘Maar voor anderen is dat anders. Je zou maar een hoge hypotheek hebben of grote schade.’ Dat er nu een regeling vanuit de overheid komt, stemt hem tevreden. ‘Wij hebben daar niks meer aan, maar andere Groningers misschien wel.’

Uitgelicht

Doreen voor haar gestutte huis / De Monitor

‘1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. We sturen je dan elke twee weken de nieuwste artikelen.

Makers