Online shaming

Een pikante foto of video van jou wordt verspreid via WhatsApp. Voor je het weet heeft iedereen op school de foto gezien. Je bent radeloos en je weet niet hoe je de verspreiding kunt stoppen. Is het je eigen schuld of zijn de verspreiders van de foto schuldig?

Veel jongeren krijgen te maken met ‘exposing’ of ‘online shaming’. En sommige slachtoffers hebben nog jaren last van het incident. Tegelijkertijd proberen ouders, scholen en instanties grip te krijgen op een online wereld die continu verandert. Hoe gaan we om met het digitaal delen van naaktbeelden? En welke rol kunnen ouders en scholen spelen in het geven van een goede voorlichting? 

Honderden personen zijn maandelijks het slachtoffer van exposing: het ongevraagd verspreiden van (naakt-)beelden op sociale media. In chatgroepen zoals Telegram worden duizenden foto’s en video’s verspreid van onder andere minderjarige meisjes. Dat blijkt uit een analyse van Pointer van chats op het sociale medium Telegram.

De deelnemers van deze chatgroepen proberen vaak te achterhalen welk meisje op de intieme beelden staat. Ze vallen het slachtoffer daarna lastig via Instagram, Snapchat of hun telefoonnummer. Ze proberen seksafspraken te maken, of sturen aan de lopende band beledigingen. Zodra naaktbeelden in zulke grote groepen zijn verspreid, is het nagenoeg onmogelijk om ze nog verwijderd te krijgen

Wat kunnen we doen tegen online shaming en exposing? Wat is de verantwoordelijkheid van de sociale platforms zoals Twitter, Facebook en Telegram? En doen scholen wel voldoende om jongeren voor te lichten over online shaming?

Heb jij ook een ervaring met exposing? Ben je hier slachtoffer van, of ken je iemand die dat is geworden? Neem dan vertrouwelijk contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

Het is niet jouw schuld!
| Onderzoek

5 tips om slachtoffers van ‘shame sexting’ te helpen

Het vrijwillig maken en delen van seksueel getinte foto’s kan onderdeel zijn van een gezonde seksuele ontwikkeling bij jongeren. Maar er zijn ook risico’s. Wat als jouw...

Lessen in online shaming
| Uitzending

Lessen in online shaming

Hoe gaan scholen om met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto's van leerlingen?

Kwart van de basisscholen heeft te maken met online shaming
| Artikel

Kwart van basisscholen heeft te maken met online shaming

Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van seksueel getinte foto's en filmpjes van leerlingen, blijkt uit ons onderzoek.

Isa IJpelaar over online shaming op school
| Artikel

Leerlingen niet altijd tevreden over aanpak online shaming: 'School deed alsof het mijn fout was’

Naaktfoto’s van leerlingen die ongewenst rondgaan op Instagram of WhatsApp: scholen mogen zelf bedenken hoe ze hun leerlingen hierover voorlichten.

Hoe gaan scholen om met online shaming
| Artikel

Chantals sexy foto's lekten uit via haar geliefde: ‘Op school was geen les over hoe hiermee om te gaan’

“Sommige jongens dachten ineens dat ik ‘gemakkelijk’ was: ze wilden met me afspreken met het idee dat ze mij wel even het bed in konden krijgen.”

Online shaming en scholen
| Artikel

Waarom het jaren duurt voordat online shaming verplichte kost is op school

Online shaming speelt op veel middelbare scholen. Toch zijn scholen nu niet verplicht om er aandacht aan te geven.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

We zoeken mensen die ervaring hebben met exposing.

Deel jouw verhaal

Makers

Verslaggever / Redacteur