Op websites waar sekswerkers kunnen adverteren, staan minstens 300 advertenties waar klanten mee worden opgelicht. Achter deze advertenties gaan oplichters schuil, die via gestolen afbeeldingen mannen naar hun profiel lokken. Zodra zij een afspraak willen maken, moeten ze vooruit betalen en komt het nooit tot een ontmoeting. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Op de grootste sites voor seksadvertenties Kinky en Sexjobs staan zo’n 9.000 advertenties online. Daarvan is bij ruim 1.200 de advertentietekst gekopieerd van een ander profiel. Ook komt het telefoonnummer voor bij andere profielen: twee zogenaamd verschillende personen in verschillende woonplaatsen zouden hetzelfde mobiele nummer hebben. Daarnaast wisselen deze verdachte profielen regelmatig van telefoonnummer.

Bij ruim 300 advertenties hebben we geconstateerd dat de afbeeldingen zijn gestolen van onder meer (wraak)pornosites, het erotische dienstenplatform Onlyfans, sekswerkers die in het buitenland werken of Instagrammers.

Afbeelding van gejatte foto

Schaamte en vertrouwen

Voor veel slachtoffers is de schaamte over de oplichting en de websites waarop het plaatsvindt groot. Hoewel zij op forums hun ervaringen delen, krijgt instanties nauwelijks meldingen of aangiften binnen. Daarnaast is het voor daders eenvoudig om een nepprofiel aan te maken en anoniem te blijven, waardoor zij er vaak mee wegkomen.

Oproep

Ben jij ook slachtoffer geworden van oplichting via seksadvertenties? Of zie je andere verdachte dingen op deze websites? Je kunt ons vertrouwelijk een tip geven.

We hebben via Whatsapp met tientallen nepprofielen gechat om vast te stellen of er oplichters achter schuilgaan. Tijdens de meeste gesprekken worden we zo snel mogelijk richting een afspraak gestuurd. Via een betaalverzoek of online cadeaubon moeten we vooruit betalen voor een afspraak die er nooit komt. Zodra we melden dat de profielfoto’s zijn gestolen, worden we direct geblokkeerd.

Sekswerkers vragen bij het maken van een afspraak regelmatig om een vooruitbetaling, zodat klanten niet op het laatste moment nog afzeggen. Bij deze groep volgt uiteindelijk echter wel een afspraak, terwijl je bij de nepprofielen je geld kwijt bent en er niets voor terugkrijgt.

Afbeelding van gesprek met oplichters

Deze vorm van oplichting kan tot duizenden euro’s schade leiden. Dennis neemt in september vorig jaar contact op met een sekswerker voor een afspraak. Het begint in eerste instantie met kleine betalingen, maar na ruim een maand staat de teller op 4.350 euro. Tot een afspraak is het nooit gekomen.

"Ik heb me erbij neergelegd dat dat geld nooit meer terug gaat komen", vertelt Dennis. Hij heeft toch aangifte gedaan bij de politie, omdat hij graag gerechtigheid wil. Daarvoor moest hij ook fysiek naar het politiebureau. "Dat is toch een bepaalde schaamte waar je je overheen moet zetten. Maar als ik het niet doe, dan is de kans dat er iets mee gebeurt helemaal nihil."

Sekswerker Foxxy constateert dat tijdens corona veel nepprofielen op de advertentieplatforms worden geplaatst. Sekswerkers mochten tijdens de eerste lockdown geen fysieke afspraken maken waardoor hun klanten waren aangewezen op het internet. "Mijn klanten vertrouwen de sekswerkers minder. Ze haken af, omdat ze negatieve ervaringen hebben met nepadvertenties." Dat gaat volgens Foxxy ten koste van haar inkomsten, maar ook van de veiligheid: het vertrouwen tussen klant en sekswerker is cruciaal om onveilige situaties te voorkomen.

Weinig meldingen

De politie kan zonder eigen onderzoek moeilijk vaststellen of hier iets strafbaars gaande is. "Oplichting is een complex artikel vanwege de juridische elementen waaraan voldaan moet worden", legt een woordvoerder uit. "Een vals profiel is eveneens discutabel: het is voor te stellen dat je je niet onder je eigen naam bekend maakt in deze branche."

Nepprofielen worden volgens Midhold, eigenaar van Kinky en Sexjobs, direct offline gehaald. "Dat slachtoffers schaamte voelen om dit te melden, begrijpen we", verklaart een woordvoerder. "Toch willen we ze verzoeken het bij ons te melden. Onze klantenservice is goed bereikbaar en we behandelen alles uiteraard discreet en anoniem. Bij een valide melding nemen wij natuurlijk direct passende maatregelen. Zo wordt elke vorm van oplichting op onze sites die bij ons kenbaar wordt gemaakt, actief gemeld bij de politie."

Websites zoals Kinky en Sexjobs vallen onder het toezicht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De woordvoerder laat weten dat er nog weinig meldingen over oplichting met seksadvertenties zijn binnengekomen. "Dat heeft zeker met het taboe rondom dit onderwerp te maken", verklaart de woordvoerder. De ACM heeft nog geen onderzoek aangekondigd.

Bekijk de uitzending hier:

Header bij uitzending over oplichting via seksadvertenties

Sekssites overspoeld door oplichters

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers