Jerry Vermanen

Datajournalist

Over Jerry

Had zijn eerste baan in datajournalistiek bij NU.nl. Jerry heeft niet zo veel aan meningen en onderbuikgevoelens: dat is leuk voor in de kroeg of op sociale media. Hij praat liever waar het echt om hoort te gaan: feiten. Met data-analyse, OSINT en oldschool journalistieke skills vond hij 82 Nederlandse downloaders van kinderporno, zocht hij uit waar Nederlandse wapens na doorverkoop terecht komen en corrigeerde hij agenten die te veel persoonsinformatie op internet publiceerden.

jerry vermanen

Onderzoeken door Jerry

 • Zorgcowboys

  Door data-analyse en journalistiek handwerk met elkaar te combineren, hebben we tientallen zorginstellingen gevonden waar buitensporig hoge winst wordt gemaakt. Welke instellingen zijn dit? Hoe maken ze die winst? En welke zorgcowboys zitten achter deze bedrijven?

  Dit is een onderzoek in samenwerking met Reporter Radio en Follow The Money.

  Een collage van een stethoscoop, een hart, grafische pillenstrips en een laptopscherm.
 • Illegale visvangst

  Talloze vissoorten worden ernstig bedreigd, maar het toezicht op visvangst blijkt niet afdoende te zijn om illegale praktijken te stoppen. Samen met Lighthouse Reports en studenten van de VU (International Crimes, Conflict and Criminology) onderzoeken wij of de vis op jouw bord wel eerlijk gevangen is.

  Dit onderzoek is ondersteund met een bijdrage uit de Regeling Onderzoeksjournalistiek van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

  Illegale visvangst 2
 • Explosieve Export

  Nederland staat in de top 10 van landen die de meeste wapens exporteren. Komt ons wapentuig wel altijd in goede handen? Of worden Nederlandse wapens ook wel eens ingezet bij conflicten waar we ver van willen blijven?

  wapenexport 4

Andere teamleden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte