24 april 2020

Politie en OM falen bij handhaving vechtscheiding

Bekijk meer artikelen over: Onderwijs en jeugd Bekijk meer artikelen over: Vechtscheidingen

Ouders die na een vechtscheiding door hun ex worden weggehouden bij de kinderen, kunnen daar maar weinig tegen beginnen. Ook niet wanneer er een omgangsregeling is vastgesteld door de rechter. De politie oefent druk uit op deze ouders om geen aangifte te doen. Dat blijkt uit onderzoek van onze collega's van Reporter Radio.

Ouders kunnen bij de politie aangifte doen als er sprake is van het onttrekken aan het ouderlijk gezag. Maar uit documenten blijkt dat de politie ouders oproept om met die aangifte te stoppen, omdat er geen sprake zou zijn van een strafbaar feit. Ook zouden deze aangiftes druk leggen op de capaciteit van de politie. 

“We krijgen deze signalen vaker binnen”, zegt Bas van ’t Hoff, bestuurslid van het Vader Kennis Centrum, een belangengroep die zich inzet voor het omgangsrecht van ouders. “We zien dat ouders soms bijna het bureau uit worden gegooid en moeite hebben om die aangifte te mogen doen. En dat terwijl het onttrekken aan het ouderlijk gezag in het Wetboek van Strafrecht staat.”

Strafrecht

Uit een tiental dossiers die Reporter Radio onderzocht, blijkt dat het Openbaar Ministerie de aangiftes van deze ouders standaard seponeert. Volgens het OM wordt het strafrecht pas ingezet, als alle middelen in het civiel recht zijn uitgeput. In de praktijk komt het erop neer dat een ouder dan opnieuw naar de familierechter moet, terwijl de omgangsregeling al eerder is vastgesteld.

Volgens familierechter Cees van Leuven is in Nederland onvoldoende nagedacht over de handhaving, waardoor ouders zich steeds tot de rechter wenden. “De politie vindt het een probleem tussen ouders, het civiel recht. Terwijl wij besluiten dat de omgangsregeling met behulp van de politie uitgevoerd mag worden. Maar dat gebeurt in de praktijk niet. De politie handhaaft niet.” 

Complexe scheiding

Cees van Leuven is tevens voorzitter van het Expertteam Ouderverstoting, dat in het najaar verslag uitbrengt over vechtscheidingen aan de Tweede Kamer. Volgens Van Leuven komen ouders die in een complexe scheiding zitten steeds weer terug bij de familierechter. “De rechter is geen handhaver. Waar zie je dat in de samenleving? Als iemand de verkeersregels niet naleeft, krijgt diegene een boete opgelegd. Dan is het klaar en komt de rechter niet meer in beeld. In het familierecht is het andersom. Daar blijven ouders bij ons terugkomen.”

Volgens het Vader Kennis Centrum ontbreekt het bij de politie aan kennis en ervaring om bij complexe scheidingen op te treden. Volgens Van ’t Hoff is er een speciale eenheid binnen de politie nodig. “Deskundigen die ervaring hebben met de politieorganisatie, met het strafrecht, maar ook met de psychologische aspecten van deze problematiek. Dat ontbreekt nu.”

Ook wij hebben een langlopend onderzoek naar vechtscheidingen.  

De uitzending van Reporter Radio wordt uitgezonden op zondag 26 april om 19.00 op NPO Radio1

Auteurs

O.J.

Odette Joosten

Verslaggever