Milieuadvocaat Janina Hamann vindt het niet eerlijk dat een verhuurder verantwoordelijk kan worden gehouden voor de troep die een huurder achterlaat. “Het is heel oneerlijk en vaak is het niet uit te leggen, maar dit is de wet. De eigenaar van de grond is verantwoordelijk voor de verontreiniging als er bij de vervuiler geen geld meer te halen is.”

“In Nederland zeggen we vaak: de vervuiler betaalt. Maar helaas zit het in de praktijk toch anders”, vertelt Janina Hamann, advocaat milieurecht, ons aan de telefoon. Ze reageert op het filmpje van Reinoud Arts, eigenaar van een bedrijventerrein in Doetinchem waar 1.300 lekkende vaten met giftig blusschuim staan opgeslagen. De vaten zijn niet van hem, maar doordat de huurder die de vaten geplaatst heeft inmiddels failliet is, zit hij ermee opgescheept.

“Als de vervuiler niet kan betalen dan blijft de eigenaar zitten met de vervuilde grond. Ik zie het regelmatig in mijn praktijk. Het is heel oneerlijk en vaak is het ook niet uit te leggen, maar dit is de wet.”

Handhaving

Toch roept de zaak van Reinoud Arts vragen op. Is er voldoende gecontroleerd door de gemeente en de omgevingsdienst? En had er eerder moeten worden ingegrepen? Arts heeft namelijk al meerdere keren aan de bel getrokken. “De verantwoordelijkheid wordt nu bij de verhuurder gelegd, maar ook de gemeente heeft een verantwoordelijkheid”, vertelt Hamann. “Het is de vraag of de gemeente heeft zitten slapen, en of daardoor ook het probleem van de lekkende vaten groter is geworden.”

Drugsafval

Hamann vergelijkt de zaak in Doetinchem met zaken waarbij drugsafval wordt gedumpt in het weiland van een boer of in een natuurgebied. “Ook dan moet de eigenaar van de grond zelf de kosten betalen voor het afvoeren van het chemisch afval”, legt ze uit. “Dat kan flink in de papieren lopen, terwijl het in dit soort zaken ook overduidelijk is dat de eigenaar van de grond niets te maken heeft met het milieudelict.”

Volgens Hamann loopt het recht achter op deze maatschappelijke ontwikkelingen. “Maar om uiteindelijk tot een wetswijziging te komen heb je veel van dit soort zaken nodig die voor de rechter moeten komen. Ik adviseer Reinoud Arts ook om het er niet bij te laten zitten. Je moet procederen, maar ik begrijp ook dat juridische procedures verschrikkelijk kostbaar zijn.”

Crowdfundingsactie

Tijdens ons gesprek komt Hamann ineens met een idee. “Zou hij niet een crowdfunding kunnen starten? Het zou kunnen dat burgers hem in deze strijd willen steunen. Op die manier kan hij de proceskosten betalen. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat dit soort zaken juridisch worden uitgevochten.”

Voor ons onderzoek naar de casus in Doetinchem werken we samen met Follow The Money.

Makers