Maxx is naast zijn studie Technische Aardwetenschappen vooral bezig met het zoeken van een kamer. Door een grote toename van het aantal studenten in Delft is het ontzettend moeilijk om een studentenwoning te vinden. Toch wil de Technische Universiteit (TU) de komende jaren nóg groter worden.

Het is de week voor kerst en we wandelen met Maxx over de campus van de universiteit. Uit zijn zak haalt hij een stapeltje strak uitgeknipte flyers. Hij wil ze hier ophangen, als laatste poging om een kamer te vinden. Over een paar weken moet hij zijn tijdelijke kamer in de stad verlaten. Als hij geen kamer vindt, zit er niets anders op dan teruggaan naar zijn ouders in Middelburg. “Dat betekent 4 uur per dag reizen. Om 5 uur sta ik op en om 8 uur ‘s avonds ben ik weer thuis.”

Toen Maxx Vercouteren zijn studie Technische Aardwetenschappen uitkoos, had hij zijn studententijd anders voorgesteld. “Ik dacht altijd dat ik heel veel naast mijn studie zou gaan doen. Veel met vrienden omgaan en een beetje feesten. Maar dat gaat nu niet.”

Studenten blijven langer thuiswonen: 'Bemoeder jongvolwassenen niet te veel'

Studenten blijven langer thuiswonen: ‘Bemoeder jongvolwassenen niet te veel’

Welk effect heeft dit op de ontwikkeling van de jongvolwassenen?

De wachtlijsten voor een kamer zijn lang. Volgens de Landelijke Studentenvakbond is Delft één van de moeilijkste steden om een studentenwoning te vinden. Maxx reageert zich suf in Facebook-groepen en op websites waarin kamers worden aangeboden, maar zonder succes. Het is ook niet de eerste keer dat hij flyers ophangt, maar de vorige poging heeft geen reacties opgeleverd. Inmiddels woont hij tijdelijk bij het gezin van een collega van zijn vader. Daar had hij geluk mee, maar het had ook nadelen. “Ik ben toch een logé en moet voor mijn gevoel nog beleefder zijn dan bij mijn ouders.”

Vanaf januari is de kamer nodig voor iemand anders, en moet Maxx het huis verlaten. En dus blijft hij reageren en flyeren, op zoek naar de gouden tip voor een kamer.

Drukte

De laatste jaren is het aantal studenten in Delft groter dan ooit tevoren. De TU is enorm gegroeid. Sinds 2016 zijn er al bijna 5000 extra, deels internationale, studenten aan de universiteit komen studeren. Studenten horen altijd al in Delft, maar de drukte is in de stad goed te merken. In de wijk Wippolder, die naast de campus ligt, is in een willekeurige straat om de zoveel huizen wel een studentenhuis gevestigd. De stoep staat vol met fietsen en op een bankje staat nog een aangebroken fles wijn.

Inmiddels staan er 27.000 studenten ingeschreven op de TU, en als het aan de universiteit ligt blijft het daar niet bij. Die kondigde in september aan te onderzoeken of de universiteit kan groeien naar 40.000 studenten in 2030. De vraag naar technisch opgeleide mensen is enorm, en de universiteit wil graag meehelpen om het tekort te bestrijden. Tegenover Pointer wil de TU geen toelichting geven over de aangekondigde groeiplannen. De universiteit zit nog in een “verkenning”. Maar in een interview met de Delftse studentenkrant Delta is de rector magnificus van de universiteit duidelijk. Hij stelt: “De boodschap is groei.”

221130_wooncontract_tips.png

Kamer huren als student? Zo voorkom je dat je wordt uitgeknepen door je huisbaas

Als je eindelijk een kamer vindt, moet je zorgen dat je in alle euforie niet je rechten als huurder vergeet.

Bewoners in wijken zoals Wippolder schrikken hiervan. Want wat betekent het voor de stad en de leefbaarheid als er nog meer studenten bijkomen? En ook zoekende studenten als Maxx maken zich zorgen over de plannen van de universiteit: “Het wordt alleen maar een groter probleem. De TU zegt dat ze ook campussen willen openen in omliggende steden, zoals Den Haag. Maar ook daar is een tekort aan studentenhuizen. Het probleem wordt groter en groter dus de universiteit moet wel met een strak plan komen.”

Tekort

In de meest recente woonmonitor van de gemeente Delft uit 2021 is te lezen dat er een tekort is van 1500 studentenkamers. Tot 2028 zal dat volgens prognoses van de gemeente oplopen tot 3600 kamers, maar hierbij wordt nog geen rekening gehouden met een groei naar 40.000 studenten. Als doel heeft de gemeente om binnen vier jaar 3500 kamers te realiseren, al moeten daar nog wel plekken voor gevonden worden. Wethouder Karin Schrederhof laat weten met de TU in gesprek te zijn over de aanbouw van meer studentenwoningen op de campus zelf.

Delft kijkt inmiddels ook naar andere gemeenten om studenten van de TU te laten wonen. Zo staat er huisvesting voor Delftse studenten gepland in Rijswijk en Schiedam. Volgens Schrederhof heeft de gemeente geen invloed op het aantal studenten dat de universiteit toelaat. “Maar als je de groei doorzet naar 40.000 moet je wel met elkaar (gemeente en de TU, red.) een gesprek voeren over in hoeverre dat past in de stad. Want we moeten de schaarse ruimte van Delft verdelen tussen de studenten en de andere bewoners. We zullen in ieder geval dan niet alleen naar huisvesting in Delft kijken. Dan hebben we echt plek in de regio nodig.”

In de tussentijd heeft het flyeren van Maxx weinig opgebracht. Als we in januari weer contact met hem hebben laat hij weten weer bij zijn ouders in Middelburg te wonen. Voor het reageren op kamers heeft hij inmiddels tijd genoeg, hij zit namelijk 4 uur per dag in de trein.

Uitzending

Wie is verantwoordelijk voor een fatsoenlijke studentenkamer? Kijk zondag 22 januari om 22.10 uur naar NPO2.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.