Over ons

Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. TV- en radiomakers, datajournalisten en researchers brengen onthullende, verdiepende verhalen, met maatschappelijke impact. Een platform dat moderne onderzoeksjournalistiek zoals crowdsourcing en open source intelligence toegankelijk maakt voor alle Nederlanders. Midden in de samenleving, voor en door de mensen.

Onze verhalen maken we voor jou én met jou, want veel van onze producties maken we op basis van inbreng van ons publiek. Heb je een tip voor een onderwerp dat we moeten onderzoeken, stuur dan hier je tip in. Heb je een vraag of een andere opmerking dan kun je ons mailen op pointer@kro-ncrv.nl.

Pointer is elke donderdag op tv, om 20:25 uur op NPO 2. Onze radio-uitzendingen zijn tweewekelijks op zaterdag van 14:00 tot 15:00 uur op NPO Radio 1. De video's van Pointer Checkt vind je op het YouTube kanaal van NPO3 en onze podcasts zijn te beluisteren via je favoriete podcastapp.

Journalistieke code

Pointer is gebonden aan de werkwijze en regels voor alle journalisten die bij de publieke omroep werken: de Journalistieke Code NPO. In het kader van transparantie willen we open zijn over de manier waarop we te werk gaan.

In al onze vormen van journalistiek is het belangrijk dat we geloofwaardig zijn en het vertrouwen van het publiek hebben. Dit doen we door:

  • Betrouwbaar te zijn - de informatie die we brengen klopt en wordt gecheckt.
  • Nauwkeurig en zorgvuldig te zijn - fouten worden zoveel mogelijk vermeden en het maakproces is controleerbaar.
  • Onafhankelijk, onpartijdig en onbevooroordeeld te zijn - druk van buiten en binnen de organisatie heeft geen invloed op de inhoud van onze producties.
  • Evenwichtig en pluriform te zijn - berichtgeving is gebalanceerd en vertegenwoordigt verschillende visies.

Lees hier de volledige Journalistieke Code inclusief de reikwijdte en de toepassing ervan.

Presentatoren

Anna
Anna Gimbrère is wetenschapsjournalist en presentatrice.
Niels
Niels Heithuis is journalist en radiopresentator.
Roos Abelman
Roos Abelman is journalist, programmamaker en een van de presentatoren van Spraakmakers. 
Marijn
Marijn Frank is presentator, documentairemaker en een van de verslaggevers van de Keuringsdienst van Waarde.

Wekelijks de belangrijkste verhalen in je inbox?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen over jouw interesses, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Nieuws over Pointer

GroenLinks-PvdA en D66 willen dat met PFAS vervuilde defensieterreinen worden gesaneerd

Kamerleden Van der Werf en Bamenga (D66) en Gabriëls (GroenLinks-PvdA) stellen Kamervragen aan de ministers van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat over de ernstige vervuiling op Defensieterreinen waar Pointer over berichtte.

SP en GroenLinks-PvdA willen einde aan misleiding met CO2-gecompenseerd gas door energieleveranciers

Energieleveranciers beweren dat ze jouw CO2 uitstoot elders compenseren, bijvoorbeeld door te investeren in zonne-energie, windmolens of het planten van bomen. Deze beloften blijken te mooi om waar te zijn, blijkt uit ons onderzoek.

Gemeente Roermond maakt excuses voor rol bij roof Joods vastgoed

Uit onderzoek dat ze liet doen naar aanleiding van ons Vastgoedboeken-project, bleek dat de gemeente zonder protest anti-Joodse maatregelen uitvoerde.

Pointer-uitzending ‘Buitenspelen in de knel’ leidt tot Kamervragen

Hoeveel plek is er nog voor buitenspelende kinderen? De SP heeft schriftelijke Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van Pointer over hoe buitenspelen steeds meer in de knel raakt.

Uitzending over ongezonde reclames leidt tot Kamervragen

GroenLinks-PvdA-kamerlid Elke Slagt-Tichelman wil weten hoe de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport denkt over een algeheel verbod op reclame voor ongezond voedsel.

Uitzending over mensenhandel leidt tot Kamervragen

GroenLinks-PvdA-kamerlid Mikal Tseggai wil van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid weten hoe en door wie er in Nederland en op Europees niveau wordt gecontroleerd of sekswerkers slachtoffer zijn van mensenhandel of andere vormen van onderdrukking.

Uitzending over gehoorschade leidt tot Kamervragen

SP en D66 stellen schriftelijke Kamervragen naar aanleiding van de uitzending van Pointer over gehoorschade.

Pointer vanaf nu donderdagavond op NPO 2 en om de week op NPO radio 1

AD, regiotitels en Pointer (KRO-NCRV) gaan structureel samenwerken rond verkiezingen en in de regio

We bundelen onze krachten in factcheck-marathons voor verkiezingen, bij de pop-up redacties waar we onderzoek doen naar regionale misstanden en bij onderzoeksjournalistieke projecten.

Kamervragen na onderzoek Pointer naar zorgorganisatie

PvdA en D66 stellen Kamervragen na het onderzoek van Pointer en Follow the Money naar een drugscrimineel die via zijn uitzendbureau personeel leverde op Woodbrookers. Deze gesloten jeugdzorglocatie kwam vorig jaar vanwege misstanden in het nieuws.

Hoogheemraadschap sluit met PFAS-vervuilde sloot Den Haag af na uitzending Pointer

In een sloot bij een Haagse woonwijk is de hoogste PFAS-overschrijding in Nederland gevonden, bleek uit een analyse van Pointer. Het hoogheemraadschap heeft de sloot inmiddels afgesloten.

Nieuw seizoen Pointer Checkt met nieuwe presentator vanaf 9 juli

Als je de adviezen van sommige tiktokkers moet geloven kan je kraanwater niet meer drinken, ben je dom als je op je 14e nog geen eigen bedrijf hebt en als je last hebt van haaruitval op jonge leeftijd zijn er zat middeltjes die dat in één klap verhelpen.

Banken onderzoeken of eerder geweigerde sekswerkers toch een bankrekening kunnen krijgen

Aanleiding is ons onderzoek naar sekswerkers in 2021. Daaruit bleek dat sekswerkers en exploitanten bij vrijwel geen enkele Nederlandse bank een hypotheek of zakelijke rekening kunnen krijgen.

Internationale prijs voor onderzoeksjournalistiek en impact voor ‘Het Schaduwleger van Europa’

'Het schaduwleger van Europa’ wint een internationale prijs: de IJ4EU Impact Award, de jaarlijkse prijs van het Investigative Journalism for Europe fonds. Het project onthulde illegale pushbacks aan de buitengrens van Europa.

Pointer checkt ontrafelt online claims over ADHD, hormoonschommelingen, trauma’s en transgender mensen

We zijn steeds bewuster bezig met onze mentale gezondheid, getuige ook de grote hoeveelheid video’s over dit onderwerp die rondgaan op social media. Maar heel vaak komen daarin claims voorbij, die niet op wetenschappelijke feiten zijn gebaseerd.

Pointer sluit zich aan bij samenwerkingsproject rond desinformatie

BENEDMO heeft als doel om desinformatie te monitoren en tegen te gaan, mediawijsheid te bevorderen en onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van factchecks.

Hoge Raad: verplichte anticonceptie in ggz alleen bij uitzondering mogelijk

Begin dit jaar deed Pointer onderzoek naar het verplicht voorschrijven van anticonceptie in de gesloten jeugdzorg. De Hoge Raad heeft nu besloten dat dit niet mag. 

Valse gezondheidsclaims onthuld in nieuwe YouTube serie Pointer Checkt

Iedere week laat TikTok-factchecker Marieke Kuypers in een video op het YouTube kanaal van NPO3 zien welke berichten niet kloppen en wat erachter zit.

Pensioenfonds PME verkoopt 286 miljoen aan fossiele beleggingen na onderzoek Pointer

Eén van de grootste pensioenfondsen van Nederland zet 286 miljoen aan fossiele beleggingen van 29 bedrijven in de verkoop naar aanleiding van ons onderzoek

Radio-reportage 'De vervuiler betaalt minder' roept Kamervragen op

SP en PvdA stelden kamervragen over de lozing van miljoenen liters vervuild water door zuivelcoöperatie FrieslandCampina in de Waddenzee, op basis van een mogelijk verouderde vergunning.

Na succesvolle pop-up redactie in Almelo gaat Pointer onderzoek doen in Heerlen

Op basis van tips duiken onze onderzoeksjournalisten in bekende en onbekende dossiers. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Dagblad de Limburger en andere regionale nieuwsmedia.

Start onderzoek naar verspreiding desinformatie onder jongeren

Beeld & Geluid, Universiteit Maastricht, Trollrensics en Pointer (KRO-NCRV) starten een onderzoek naar aanbevelingsalgoritmen om inzicht te krijgen in de verspreiding van desinformatie onder jongeren.

Onderzoeksjournalisten van Pointer doen maand lang onderzoek in Twente

Pointer gaat vanuit het centrum van Almelo in samenwerking met Tubantia onderzoek doen naar onderwerpen en ervaringen die door inwoners worden aangedragen.

Nieuwe podcastserie Jong en Vast vertelt verhalen achter zware misdrijven van jonge daders

In een nieuwe podcastserie van KRO-NCRV duikt journalist Tom Veldhuijzen voor Pointer in de wereld van de jeugddetentie.

Desinformatie en complottheorieën ontmaskerd in nieuwe YouTube-serie Pointer

Pointer Checkt, vanaf vrijdag 10 juni wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3 (en NPO3.nl). 

Pointer wint Tegel in categorie Buitenland

We wonnen met ons onderzoek naar pushbacks, in samenwerking met Lighthouse Reports en internationale partners.

Pointer en De Balie presenteren: Food for Thought - Duurzame vis bestaat niet

Hoe kunnen we in de toekomst op een duurzame manier blijven eten uit de Noordzee? 

Marieke Kuypers nieuwe presentator van online videoserie

De 27-jarige TikTok-factchecker gaat een nieuwe online videoserie op YouTube presenteren over desinformatie.

Pointer in de race voor meerdere Tegels

​​​​​​​Pointer is dit jaar in drie categorieën genomineerd voor een Tegel. 23 mei wordt bekend gemaakt wie er met de prijzen vandoor gaat.

Pointer wint Sigma Award voor onderzoek naar het digitale trollenleger

Pointer heeft een Sigma Award gewonnen, de prijs voor de beste datajournalistiek ter wereld.

ANP, Pointer en Nieuwscheckers starten factcheck-marathon over gemeenteraadsverkiezingen

Twee weken lang zoeken de redacties samen naar mis- en desinformatie.

Vanaf januari 2022 zijn we elke zondag op tv

We gaan van de maandag- naar de zondagavond.

Europese Commissie wil onderzoek naar pushbacks naar aanleiding van onderzoek naar pushbacks

Ons onderzoek in samenwerking met internationale media, waaronder Lighthouse Reports, krijgt veel internationale persaandacht. De Europese Commissie laat weten "zeer bezorgd" te zijn over deze nieuwe beschuldigingen over illegale pushbacks.

Pointer wint Sigma Award voor onderzoek naar roofhandel Joodse woningen

"Dit is een verbazingwekkend stuk datajournalistiek over een pijnlijk onderwerp", aldus het jurycommentaar.

Groenlinks stelt Kamervragen naar aanleiding uitzending anorexiazorg

Het is op dit moment code zwart in de anorexiazorg, en voorlopig zijn de wachtlijsten voor behandelplekken niet weggewerkt. Dat zegt demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) over onze uitzending.

 Pointer wint De Tegel voor de online productie ‘De straat die niet meer bestaat’

Pointer heeft een Tegel in de wacht gesleept in de categorie online. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt.

Internationaal onderzoek schietincident Grieks-Turkse grens genomineerd voor De Tegel

Ons onderzoek naar de dood van Muhammed Gulzar is genomineerd voor De Tegel. Samen met Lighthouse Reports, Forensic Architecture, Der Spiegel, Belligcat en Sky News maakten we een reconstructie van dit schietincident.

Schoolopdracht van Elijah (17) uit uitzending CEASE-therapie leidt tot onderzoek naar alternatieve autismebehandelingen

Het ministerie van VWS laat onderzoek doen naar de effecten van alternatieve autismebehandelingen. Aanleiding is het profielwerkstuk van Elijah Delsink dat aan bod kwam in onze uitzending over CEASE-therapie.

Gedenksteen voor slachtoffer roofhandel en moord

Sjoerd Nauta kwam via een publicatie van Pointer en Follow the Money achter de gruwelijke geschiedenis van zijn pand. Nu laat hij een gedenksteen plaatsen.

SP stelt Kamervragen naar aanleiding van uitzending over diagnosefraude bij burn-out behandelingen

​​​​​​​Tweede Kamerlid voor de SP Maarten Hijink heeft Kamervragen gesteld over de behandeling van burn-outs, die niet vergoed worden vanuit het basispakket. Aanleiding is ons onderzoek naar diagnosefraude bij de behandeling van burn-out.

Gemeente Haarlem gaat onderzoek doen naar onteigend Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog

Het college van B&W van Gemeente Haarlem maakte woensdag 3 maart bekend dat de gemeente onderzoek gaat doen naar wat er is gebeurd met Joods vastgoed in Haarlem tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding is ons onderzoek naar de Verkaufsbücher.

Staatsbosbeheer start intern onderzoek naar gebruik verontreinigd bouwpuin na vele reacties op onze uitzending

Staatsbosbeheer start een intern onderzoek naar aanleiding van onze uitzending van afgelopen maandag. Daarin lieten we zien dat de natuurbeheerder met plastic vervuild bouwpuin, zogeheten menggranulaat, gebruikt voor de aanleg van wandelpaden in de natuur.

Pointer en Reporter Radio winnen De Tegel publieksprijs

Het datajournalistieke platform Pointer en Reporter Radio (KRO-NCRV) hebben de publieksprijs van De Tegel in de wacht gesleept. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. Via een livestream vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag werden maandagavond 8 juni de prijzen uitgereikt.

Twintig gemeenten starten onderzoek naar eigen handelen tegenover Joodse huiseigenaren na WOII

Een groot aantal gemeenten gaat onderzoeken hoe ze zich gedragen hebben tegenover Joodse huiseigenaren in en na de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor en Pointer langs verschillende gemeenten die voorkomen in de vastgoedadministratie van de Duitse bezetter.