In de podcastserie ‘Ik heb levenslang’ onderzoeken journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden van ernstige geweldsmisdrijven. Tijdens de lancering van de podcast in Beeld en Geluid spraken we nabestaanden en experts. “De daders krijgen hulp met het terugkeren in de maatschappij, maar nabestaanden moeten alles zelf uitzoeken. Daarom vonden we het belangrijk om deze podcast te maken.”
Terwijl veel True crime podcasts gaan over de daders van een delict en hoe deze daad precies is verlopen, richt de nieuwe Pointer podcast ‘Ik heb levenslang’ zich juist op de nabestaanden van geweldsdelicten. En vooral ook op wat er voor hen misgaat.
Een verademing, vindt ook nabestaande Saskia Wolters. Haar broer werd in 2017om het leven gebracht in een metro in Amsterdam. Echt veel hulp heeft ze als nabestaande volgens haar niet ontvangen. “We hebben in Nederland een focus op mensen die een misdaad hebben gepleegd. Daar besteden we veel tijd, geld en aandacht aan en dat is terecht. Tegelijkertijd vind ik ook dat nabestaanden goede zorg moeten krijgen, zodat zij ook hun leven weer kunnen oppakken, nadat ze verlies hebben geleden door toedoen van een ander.”
Tijdens de lancering van de podcast in Beeld en Geluid spraken we met meerdere nabestaanden en experts, bekijk hun reactie in onderstaande video:
