In de podcastserie ‘Ik heb levenslang’ onderzoeken journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden van ernstige geweldsmisdrijven. Tijdens de lancering van de podcast in Beeld en Geluid spraken we nabestaanden en experts. “De daders krijgen hulp met het terugkeren in de maatschappij, maar nabestaanden moeten alles zelf uitzoeken. Daarom vonden we het belangrijk om deze podcast te maken.”

Terwijl veel True crime podcasts gaan over de daders van een delict en hoe deze daad precies is verlopen, richt de nieuwe Pointer podcast ‘Ik heb levenslang’ zich juist op de nabestaanden van geweldsdelicten. En vooral ook op wat er voor hen misgaat.

Een verademing, vindt ook nabestaande Saskia Wolters. Haar broer werd in 2017om het leven gebracht in een metro in Amsterdam. Echt veel hulp heeft ze als nabestaande volgens haar niet ontvangen. “We hebben in Nederland een focus op mensen die een misdaad hebben gepleegd. Daar besteden we veel tijd, geld en aandacht aan en dat is terecht. Tegelijkertijd vind ik ook dat nabestaanden goede zorg moeten krijgen, zodat zij ook hun leven weer kunnen oppakken, nadat ze verlies hebben geleden door toedoen van een ander.”

Tijdens de lancering van de podcast in Beeld en Geluid spraken we met meerdere nabestaanden en experts, bekijk hun reactie in onderstaande video:

Podcast 'Ik heb levenslang'

"De dader krijgt X jaar gevangenisstraf, maar ik heb levenslang." Het is een veelgehoorde zin onder nabestaanden en slachtoffers van ernstige misdrijven. Op papier is er voor hen veel geregeld: spreekrecht, schadevorderingen en slachtofferhulp. Maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger, hoor je in de podcastserie ‘Ik heb levenslang’ van Pointer-journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen.

Ik heb levenslang tegel podcast.png

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Online content strateeg

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.