Pop-up redactie

Het is veelgehoorde kritiek op de media: omdat veel redacties in de Randstad gevestigd zijn, hebben ze een blinde vlek voor nieuws uit andere regio’s. Daarom gaat Pointer met pop-up redacties de regio in. Door langere tijd dicht bij de mensen in de betreffende regio te zijn, kunnen we beter lokaal onderzoek doen.

 

Onderzoek start met jouw verhaal

Op een tijdelijke pop-up redactie, gevestigd in het centrum van een stad, ontvangen we inwoners die hun ervaringen en tips met ons delen. Deze vormen de basis voor ons onderzoek én voor een radio- en tv-uitzending die na de pop-up redactie worden uitgezonden. We duiken in bekende en onbekende dossiers die worden aangekaart en werken daarbij samen met regionale media. 

In gesprek

Iedereen kan langskomen op de pop-up redactie of het online formulier invullen om hun ervaring te delen. Als kick-off organiseren we een meet-up waarbij we in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen uit de regio. Tijdens de wekelijkse onderzoekstafels laten we zien hoe onderzoeksjournalistiek in zijn werk gaat. Je kijkt live over onze schouder mee terwijl we in gesprek gaan met betrokken inwoners en deskundigen.

Locaties:

Vorig jaar deden we onderzoek in Almelo, Heerlen en Ede. In April 2023 zijn we te gast in Emmen.

Almelo

In september 2022 zaten we in Almelo. We kregen diverse tips van burgers, bijvoorbeeld over een omstreden bomenkap en zorgen over de hoge energierekening. Een andere veel gehoorde klacht is de gesloten bestuurscultuur van de gemeente Almelo.

Pop-up Almelo

Heerlen

De tweede pop-up redactie was in november 2022 in Heerlen. We kregen veel tips over mijnbouwschade. Inwoners van zuid-Limburg vallen tussen wal en schip voor vergoeding mijnbouwschade. Ook maakten we een tv-uitzending over laaggeletterdheid, wat in Heerlen-Noord veel voorkomt.

Pop-up Heerlen

Ede

In februari waren we met een pop-up redactie te gast in de Grotestraat in Ede. Bezoeker van de pop-up maakten zich zorgen over de luchtkwaliteit in de gemeente, zowel door de industrie, zoals bijvoorbeeld de papierfabriek Parenco, als door de landbouw en veeteelt. In onze afsluitende uitzending vanaf een boerderij in Lunteren hebben we hier dan ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Pop-up Ede team

Emmen

Vanaf 12 april zijn we een maand te gast in de gemeente Emmen, Kerkpad 61. We kijken naar de afvalwaterinjecties door de NAM in Schoonebeek en naar de gezondheidskloof in de Veenkoloniën, waarom leven de bewoners zever jaar korter dan in de rest van Nederland?

Pointer pop-up Emmen