Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het Pointer-onderzoek naar anorexiazorg, dat volop aan de gang is. Aanleiding is onder andere het verhaal van Eline*, wiens dochter al in groep zes anorexia ontwikkelde, en haar nog steeds voortdurende zoektocht naar de juiste hulp in het complexe systeem van de anorexiazorg.

Westerveld wil naar aanleiding van Elines verhaal, die al ruim een jaar wacht op passende hulp voor haar dochter, van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten hoeveel kinderen, jongeren en jongvolwassenen in soortgelijke situaties zitten. Ook wil Westerveld van staatssecretaris Karremans weten of hij bekend is met de zorgwekkende toename van het aantal jonge kinderen met een eetstoornis (tussen de 10-14 jaar).

‘Code zwart’

Verder is ze benieuwd hoe Karremans terugkijkt op de woorden van voormalig staatssecretaris Blokhuis, die al in 2021 zei dat het ‘code zwart’ was m.b.t. de lange wachttijden op zorg voor eetstoornissen. Deze wachttijden zijn nog steeds een probleem: begin 2025 bleek dat mensen met een eetstoornis gemiddeld 23 weken op de wachtlijst staan, terwijl het landelijk streven 14 is.

Bron: Getty

Elines dochter (10) kreeg anorexia: ‘Gewacht op hulp tot ze letterlijk een ons woog’

Elines dochter Amelie* ontwikkelt in groep zes anorexia. Wat volgt is een zoektocht door het complexe systeem van de anorexiazorg om de juiste hulp te vinden.

Waarom heeft de aanpak in de afgelopen jaren niet geleid tot het terugdringen van deze wachttijden, wil Westerveld weten. Ook de hoeveelheid beschikbare plekken komt in de vragen aan bod. Want hoe kan hulp voor mensen met een eetstoornis überhaupt gemonitord kan worden, als eerder is gebleken dat in Nederland onbekend is hoeveel behandelplekken er in totaal zijn?

Schiet huidig stelsel tekort?

Daarnaast wil Westerveld weten wat de staatssecretaris vindt van de signalen dat jongeren vaak pas vanaf 16 jaar terecht kunnen in gespecialiseerde klinieken, terwijl eetstoornissen zich op jonge leeftijd kunnen ontwikkelen, zoals bij Elines dochter. Ze is benieuwd of de staatssecretaris erkent dat het huidige zorgstelsel tekortschiet in de aanpak van eetstoornissen bij kinderen en jongeren, en dat de noodzaak tot specialistische hulp meer prioriteit zou moeten hebben gezien het feit dat het de psychiatrische aandoening met de hoogste sterftecijfers is.

Ouder en kind, wat te doen bij een eetstoornis?

GGZ-hulp nodig voor je kind? Verhuis maar naar andere gemeente

Als je kind specialistische zorg nodig heeft, moet de gemeente helpen. Maar onder andere bij eetstoornissen loopt dit fout. “Je krijgt iemand die niet weet wat die moet doen.”...

Als laatste is ze benieuwd of er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van de bestaande behandelmethoden en of er behandelmethoden beschikbaar zijn voor kinderen die niet binnen de standaard protocollen passen.

Binnenkort zijn meerdere uitzendingen van Pointer over de stand van zaken in de anorexiazorg te zien. Op 20 april kun je de tv-uitzending bekijken op NPO 2 om 22:10 uur, begin mei volgt een aflevering op YouTube.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Online redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.