De anorexiazorg in Nederland loopt over. Het aantal jongeren met een eetstoornis lijkt sinds de covid-pandemie fors toegenomen. Klinieken ontvingen het afgelopen jaar tot 63 procent meer aanmeldingen voor klinische behandeling van een eetstoornis, zo blijkt uit cijfers van branchevereniging de Nederlandse GGZ. Maar op behandeling moeten jongeren vaak zo lang wachten, dat een ziekenhuisopname. In de tussentijd zakken patiënten soms zo diep in hun eetstoornis, dat ze tijdens het wachten in het ziekenhuis terechtkomen.  

Dit overkwam de 23-jarige Mélanie. Ze lag 7 weken lang in het ziekenhuis met een levensbedreigend laag gewichtvanwege anorexia nervosa. Nergens in het land had een eetstoorniskliniek plek voor haar. Behandeling had ze nog maar amper gehad. Overal kreeg ze hetzelfde te horen: wachten, wachten, wachten. Hoe kan het dat jongeren met anorexia nervosa soms eerder in het ziekenhuis belanden, dan in een behandelcentrum? Waar gaat het mis? En hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Ben jij jong en zit je psychisch in de knel?

En ben jij vanwege de lange wachtlijsten op zoek gegaan naar particuliere zorg? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Deel jouw verhaal

Dit onderzoek is in handen van

S.G.

Silvia Geurts

Redacteur
S.N.

Stephanie Sint Nicolaas

Verslaggever