Gezondheid en zorg

Zes vragen aan de gynaecoloog over ‘vrouwenziekte’ endometriose

Er lopen nog te veel vrouwen rond met endometriose zonder het te weten, stelt deze gynaecoloog. Hoe herken je deze veelvoorkomende maar onbekende vrouwenziekte?

In het onderzoek Vrouwengenees(on)kunde onderzoeken we de gezondheidszorg voor vrouwen. Staat de man nog steeds centraal in de medische wereld? Hoogleraar Annemiek Nap is gynaecoloog én gespecialiseerd in de ‘vrouwenziekte’ endometriose (Radboud Universiteit/het Radboudumc). Er lopen nog te veel vrouwen rond met deaandoening zonder het te weten, zo stelt zij vast. We leggen haar zes vragen voor over deze ziekte. 

Uitgelicht

De DSM-5
| Artikel

Hoe een Amerikaans handboek voor de psychiatrie uitgroeide tot een molensteen

In de DSM-5 staan zo'n 300 stoornissen en labels. De rol van het boek is de afgelopen tientallen jaren uit haar voegen gebarsten.

Annie met haar man René
| Oproep

Annie is mantelzorger voor man met dementie en heeft betaalde baan: ‘Ik kom opgebrand thuis’

Drugscrimineel
| Nieuws

Drugscrimineel oprichter van uitzendbureau in de gesloten jeugdzorg

Uit onderzoek van Follow the Money en Pointer blijkt dat E. mede-eigenaar is van een thuiszorgbedrijf en twee zorguitzendbureaus.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze initiatieven en verhalen rondom gezondheid en zorg.

Meer over Gezondheid en zorg

PTSS
| Radio-uitzending

PTSS-land

We doen in Nederland weinig aan preventie van trauma's bij geüniformeerde beroepen. Worden hulpverleners wel goed voorbereid op traumatische gebeurtenissen?

defensiepersoneel
| Oproep

Vakbond Defensiepersoneel: meld je als je met PFOS hebt gewerkt

Er zijn "honderden" brandweerleden in dienst van Defensie, die hebben gewerkt met PFOS-houdend blusschuim. De vakbond roept personeelsleden op zich te melden.

De zorg voor kinderen en jongeren met anorexia loopt al jaren vast

De politiek beloofde een betere anorexiazorg. Wat is daarvan waargemaakt?

Sinds een paar jaar kampt Lauren (20) uit Nijmegen met de eetstoornis anorexia. Ze wacht al maanden op een behandelplek.

Psychedelische therapieën
| Artikel

5 vragen over psychedelische therapieën: iets voor jou?

Middelen als MDMA, LSD en truffels maken een comeback in de psychiatrie. Hoe werkt zo’n psychedelische therapie nu eigenlijk precies? Vijf vragen en antwoorden:

MDMA
| Achtergrond

Staatscommissie: Kabinet moet het aanbod van 'onbekwame therapeuten' die psychedelica toepassen indammen

Het komende kabinet moet volgens de staatscommissie MDMA harder optreden tegen therapeuten die nu al psychedelische behandelingen aanbieden.

Dementie en opendeurenbeleid

Dementiezorg: vrijheid versus veiligheid

Mensen met dementie die zoveel mogelijk gaan en staan waar ze willen, ook als ze in een verpleeghuis wonen. Kan dat of is het een te groot risico?