GroenLinks-PvdA en D66 willen duidelijkheid over de ernst van de PFAS-vervuiling op verschillende Defensieterreinen. Zo is Vliegbasis Gilze-Rijen ernstig vervuild met PFOS, een stof die valt onder PFAS, blijkt uit bodemmetingen die Pointer (KRO-NCRV) heeft ingezien. Uit een document van toezichthouder ILT blijkt dat er nog 11 andere terreinen in Nederland zijn, waar hoge concentraties PFOS in de bodem zijn gemeten.

Daarom stellen Kamerleden Van der Werf en Bamenga (D66) en Gabriëls (GroenLinks-PvdA) Kamervragen aan de ministers van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat over deze ernstige vervuiling.

Planning voor sanering

Van der Werf en Bamenga (D66) willen graag weten welke maatregelen Defensie heeft genomen sinds de metingen die al in 2019 en 2020 werden gedaan op Vliegbasis Gilze-Rijen en de andere terreinen, en waarom deze meetresultaten niet eerder openbaar zijn gemaakt.

Ook willen zij weten wat de specifieke plannen van Defensie zijn voor de sanering van de vervuilde terreinen, hoelang dit gaat duren en welke maatregelen worden genomen om vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater verder te voorkomen.

Maatregelen voor omwonenden

Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA) wil weten of er maatregelen genomen worden om omwonenden van de met PFAS vervuilde defensieterreinen beter te beschermen. Ook vraagt hij zich af hoe het kan dat er rondom Chemours en vliegveld Leeuwarden wordt afgeraden om in water te zwemmen of uit moestuinen te eten, maar bij de andere ernstig vervuilde PFAS-locaties niet. Wat zijn de consequenties voor de gezondheid van omwonenden of gebruikers van deze defensieterreinen?

"Ik erger mij aan de passieve en afwachtende houding van het Rijk als het om dit soort gezondheidsrisico's en zorgen van mensen gaat”, zegt Gabriëls. “Daarom blijf ik dit agenderen, want gezondheid moet op één staan. GroenLinks-PvdA wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de ernst van de situatie en wanneer deze terreinen gesaneerd worden. Omwonenden verdienen transparantie hierover."

Bekijk hieronder de uitzending over PFAS terug:

Het PFAS-probleem
26 min 10 s

Rond Leeuwarden werd begin dit jaar een van de grootste PFAS-vervuilingen van Nederland in het water van de Jelsumervaart aangetroffen. Het gif overschreed op sommige plekken zelfs 900 keer de norm. Hoe kan het dat dit niet eerder werd ontdekt? En wat betekent dit voor de mensen die aan het water wonen of een moestuin hebben aan de verontreinigde vaart? Zijn hun zorgen over PFAS in hun groenten, fruit en eieren terecht? En hoe zit het in de rest van Nederland: hoe kan het dat steeds meer particulieren ontdekken dat hun eigen kippen eieren leggen waar PFAS in zit?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Online redacteur