Na jarenlange werkzaamheden aan het Overijsselse kanaal Almelo-de Haandrik, zijn ruim vierhonderd huizen verzakt en beschadigd. In de zomer van 2023 oordeelde de bestuursrechter  nog dat provincie Overijssel onzorgvuldig heeft gehandeld bij het bepalen van schadebedragen en zij moest dat opnieuw doen. Nu blijkt dat bewoners nog altijd te weinig geld krijgen. Gerrinda Winter is één van hen. “De provincie kende minder dan 12.000 euro toe”. Daarmee komt Winter tienduizenden euro’s tekort om haar schade te herstellen. 

Onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) en de Twentsche Courant Tubantia wijst uit dat, zelfs ná de uitspraak van vorig jaar van de rechtbank in Zwolle in vier zaken, Overijssel recent weliswaar iets meer geld wil toekennen maar dat het nog steeds te weinig is om de schade in deze gevallen te herstellen. Dat bewoners er niet uitkomen met de provincie, gebeurt vaker. Volgens de laatste cijfers gaat het om 188 gevallen. De provincie zegt met hen in gesprek te zijn.

Tot twee keer toe een fooitje van de provincie

“Ik kwam uiteindelijk nog steeds 38.000 euro te kort”, zegt Gerrinda Winter, gedupeerde van het ‘kanaaldrama’. In 2018 meldt ze de schade aan haar woning bij de provincie Overijssel, die maximaal 7.500 euro wil uitkeren. Een onafhankelijk schade-expert van A2 Experts schat haar schade in op een veel hoger geldbedrag, namelijk ruim 50.000 euro. De provincie verhoogt het bedrag daarna met slechts 600 euro. Na winst op meerdere punten bij de rechter, krijgt Winter uiteindelijk een bedrag van in totaal minder dan 12.000 euro toegekend.

Winter woont inmiddels vanwege omstandigheden niet meer aan het kanaal. “Enerzijds ben ik verdrietig door alles wat er is gebeurd, anderzijds ben ik blij. Ik kan wel weer door nu.”

Tonny en John Haverkort

Tonny en John zien hun huis breken na werkzaamheden van de provincie: ‘Niets meer te verliezen’  

Anna Kwint van FORUM Advocaten, de advocaat in de vier zaken, voert ook rechtszaken over de verzakkingen in Groningen. Zij noemt de houding van de provincie teleurstellend. “Ik dacht: ‘Appeltje eitje, dit probleem hebben we zo opgelost’. Maar niet dus.” Bij de schadebedragen bij de andere drie zaken zijn na herbeoordeling de verschillen ook groot. Kwint is in één zaak in hoger beroep gegaan, die zaak loopt nog.

Zuinige beoordeling

De grote verschillen in schadebedragen komen volgens Henri Plattje van A2 Experts doordat de provincie vasthoudt aan haar eigen richtlijnen, “en die zijn zuinig”. A2 Experts, dat tientallen contra-expertises voor kanaalbewoners uitvoerde, gebruikt zelf het model dat ze in het Groningse aardbevingsgebied gebruiken. Dat staat volgens hem bekend als de gouden standaard voor schadeberekeningen.

Verzakte huizen in Twente

Verzakte huizen na werkzaamheden overheid: in Twente dreigt een ‘tweede Groningen’

Reactie Overijssel

Provincie Overijssel zegt niet op individuele zaken in te kunnen gaan. In 2023 liet ze al weten dat “de uitkomsten van de rechtszaken ook worden betrokken bij lopende zaken en dat waar nodig een herstelbesluit zal worden genomen”. Nu zegt Overijssel dat iedereen die er niet uitkomt met de provincie, in gesprek kan gaan met Arie Slob, de onlangs aangestelde bemiddelaar van de provincie. Hij krijgt van de provincie veel ruimte om de problemen in het gebied op te lossen.

Update 28/11/2024

Vandaag is bekend geworden dat provincie Overijssel de eerste aanbevelingen van bemiddelaar Arie Slob heeft overgenomen. De provincie zal betalen voor de bouw van twee nieuwe huizen in het gebied. Volgens Overijssel gaat het om “zeer schrijnende situaties”, waarbij eerdere onderhandelingen tussen de provincie en de betrokken bewoners op niets uitliepen. Bemiddelaar Slob heeft daar nu verandering in gebracht.

Bekijk hieronder onze uitzending over het Twents kanaaldrama terug:

Twents kanaaldrama header
25 min 35 s

Het Twentse kanaal Almelo-De Haandrik moest klaargemaakt worden voor grotere scheepvaart. Maar nadat de werkzaamheden in 2016 voltooid waren, kregen bewoners van zo'n 400 huizen rondom het kanaal ineens schade. De inwoners wisten het zeker: dit moest wel door de werkzaamheden komen. Toch ontkent de provincie tot op de dag van vandaag in veel gevallen schuld. Na jarenlang gesteggel met de overheid lijkt Overijssel dan toch met oplossingen te komen. Sinds kort worden er naar maatwerkoplossingen gezocht. Dat klinkt natuurlijk goed, maar is dat niet veel te laat? De bewoners zijn door de strijd namelijk helemaal op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Journalist Tubantia

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.