Hun huis scheurt steeds verder. Tonny en John claimen al 100.000 euro schade, maar de provincie wil maar 25.000 euro vergoeden. Wat doe je dan? Voor het dossier ‘Kanaaldrama’ volgt Pointer hoe burgers hun recht kunnen halen.  

“Pak jij het koffertje nog even uit de auto.” Tonny Haverkort wijst haar man John erop dat ze het nodig hebben, de stukken van hun zaak zitten erin. Samen met juridisch adviseur Kevin Wevers zijn ze deze maandagochtend in het kantoor langs Kanaal Almelo-De Haandrik in het Twentse Vroomshoop, dat de provincie Overijssel huurt om met bewoners af te spreken.

Vandaag staan er hoorzittingen op het programma, ook die van Tonny (65) en John (66). Ze wonen in 1 van de ruim 400 schadehuizen aan kanaal. Op deze plek liet de provincie de vaarweg uitbaggeren en met geweld nieuwe damwanden intrillen. Kort daarop schrokken opvallend veel bewoners op van scheuren in de muur, losse gevels en verzakte vloeren.

Hoorzitting

Tonny en John zijn gedupeerd. Ze kregen van de provincie een schadevergoeding voorgesteld, maar die dekt volgens hen bij lange na niet de schade. En dus gaan ze in bezwaar bij diezelfde overheid, het is de enige plek waar ze terecht kunnen.

Aan tafel 6 mensen van de provincie: de voorzitter, zelf ook ambtenaar van de provincie maar niet betrokken bij het kanaaldossier, verder een notulist, ondersteuners, een bouwkundig expert en jurist Lennart de Jong.

De zaak: de schade-expert van de provincie noteerde voor de Haverkorts een schade van 25.000 euro: 14.000 euro aan bestrating en 11.000 aan het huis, waarbij overigens niet gekeken is naar de toestand van de fundering.

Verzakte huizen in Twente

Verzakte huizen na werkzaamheden overheid: in Twente dreigt een ‘tweede Groningen’

Onderzoek

25.000 euro? Dat is veel te weinig zeggen Tonny en John, die op basis van de contra-expertise die ze lieten uitvoeren, uitgaan van een schade van 100.000 euro. Maar daarbij speelt weer het feit dat het grootste deel daarvan al ruim voor 2011 werd veroorzaakt. Bij eerdere werkzaamheden aan het kanaal in 2005. En daar ligt het probleem, het grootste deel van de schade valt buiten de huidige vergoedingsregeling.

Juridisch gezien heeft de provincie alle recht om vast te houden aan het eigen besluit om 25.000 euro schade te vergoeden. Maar het is een uitzonderlijke situatie, zegt jurist De Jong. “Ik ben dit bij nog geen enkel ander huis langs het kanaal tegengekomen. U heeft wel echt veel schade.”

Het is voor hem reden toe te zeggen dat er opnieuw naar de zaak wordt gekeken en dat de schade-expert van de provincie wordt gevraagd nogmaals te kijken naar de schade, ook die van voor 2011. Het zegt nog niets over de uitkomst, maar de schade bij de familie Haverkort staat in ieder geval opnieuw op de agenda.

‘Geen goed gevoel’

Veel vertrouwen hebben ze er zelf niet in, zeggen de Haverkorts 1,5 uur later thuis aan de keukentafel. Tonny zegt er ‘totaal geen goed gevoel’ over te hebben. John is iets milder in zijn oordeel. “Ze hebben geluisterd, ze willen kijken naar de situatie. Maar wat doen ze ermee?”

Sinds ze in mei worden bijgestaan door een jurist kunnen ze het iets meer loslaten. Maar de stutten aan de voor- en achtergevel, die zien ze elke dag. Op verschillende plekken op muren en gevel staan krijtstrepen, die scheuren markeren. De jongste, die geen kleur heeft, dateert van juni van dit jaar. Het is hun grootste zorg, de schade die nog steeds opnieuw ontstaat. Want hoe kunnen ze nu beginnen aan herstel?

Tonny: “Ik kan niet tegen onrecht en bijt me dan vast als een pitbull.” John: “We hadden het huis binnen nu en 5 jaar willen verkopen, het is ons pensioen. Volgens makelaars is het in goede staat 8 tot 9 ton waard en kunnen we nu alleen de kavelprijs van 3,5 ton krijgen. Dus knappen we het maar wat op en blijven we hier wonen. Maar we vechten door want we hebben niets meer te verliezen.”


Verslag door Kelly Adam van Tubantia. Voor het dossier ‘Kanaaldrama’ werken Pointer en Tubantia samen.

Kijk hieronder onze uitzending over het kanaaldrama:

Kanaaldrama
26 min 17 s

Wat als je huis scheurt na werkzaamheden van de overheid? Zo'n vierhonderd Twentse bewoners zagen hun huizen scheefzakken na het uitbaggeren van het kanaal Almelo-De Haandrik. De werkzaamheden zijn al vier jaar afgelopen, maar nog steeds staan er woningen in de stutten en breken er muren los. Het maakt bewoners radeloos. De provincie is veroorzaker, maar mag per woning bepalen of iemand vergoeding krijgt én kan bezwaren zelfstandig afwikkelen. Zelfs een gang naar de rechter is bijna onmogelijk. De onafhankelijkheid is ver weg, zien bestuurskundigen. Waarom mag dit?

Benadeeld

Heb jij ook schade door (mogelijk) toedoen van de overheid? Lukt het jou om je recht te halen?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers