Het PFAS-probleem

PFAS wordt wel een ‘forever chemical’ genoemd. Het is giftig, breekt niet of nauwelijks af en zit inmiddels op allerlei plekken om ons heen: in het water, in de grond, in onze groenten, fruit en hobby-eieren. En ook in ons bloed.

Inmiddels is er steeds meer bekend over hoe ziekmakend PFAS kan zijn. Grote concentraties in je bloed kunnen schadelijk zijn voor je afweersysteem en er zijn PFAS-varianten die kanker kunnen veroorzaken. Reden dus voor zorg.  

PFAS kan in de bodem, bagger en in het oppervlaktewater terechtkomen via afvallozingen en uitstoot van fabrieken die producten met PFAS maken, zoals smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, anti-aanbaklagen van pannen, regen- en buitensportkleding, textiel en cosmetica. Zo veroorzaakte chemiebedrijf Chemours in Dordrecht jarenlang ernstige vervuiling van de bodem, lucht en het oppervlaktewater met de uitstoot en lozingen van de PFAS-soorten PFOA (inmiddels verboden) en GenX. 

Maar ook op veel andere plekken in Nederland is er PFAS-vervuiling. Zo is op grote schaal bluswater gebruikt met PFOS, een andere soort PFAS, tot hier in 2008 een verbod op kwam. Zo’n 6000 andere PFAS-varianten worden nog steeds overal in toegepast.  

Nederland werkt mee aan een Europees verbod op het gebruik van alle PFAS in producten. Maar zover is het voorlopig nog niet. En wat moeten we ondertussen met de verontreiniging die al in de bodem zit en die het milieu en onze gezondheid bedreigt?  

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

PFAS
| Radio-uitzending

PFAS in de provincie

Er wordt steeds meer PFAS-vervuiling ontdekt, zowel in het water als in de bodem. Mensen met moestuinen maken zich flinke zorgen.

PFAS
| Nieuws

Provincies onderzoeken 1600 potentiële PFAS-locaties

Nederlandse provincies hebben 1689 mogelijke PFAS-bronlocaties in beeld, blijkt uit onderzoek van Pointer. De provincie Noord-Brabant onderzoekt de meeste bronnen: 851.

5 vragen over PFAS
| 5 vragen aan

5 vragen over PFAS: hoe schadelijk is het nu echt voor je gezondheid?

PFAS wordt in veel producten gebruikt, zoals make-up, regenjassen en anti-aanbakpannen, en inmiddels wordt het ook op veel plekken in de natuur gevonden. Wat betekent dat? 

Meine Luimstra in zijn moestuin
| Artikel

PFAS in moestuincomplex Leeuwarden: 'Het blijkt een grote gifbende te zijn'

Meine en Anita besproeiden jarenlang hun tuin met water dat mogelijk vol zat met PFOS. Ze maken zich ernstige zorgen over hun gezondheid.

Sloot in woonwijk Den Haag
| Nieuws

Brandblusbedrijf is bron van PFOS in sloot Den Haag

Gemeente Den Haag in de fout met riolering

Illustratieve header met in beeld de jelsumervaart in Leeuwarden
| Artikel

Zware verontreiniging PFOS in Jelsumervaart in Friesland

De PFOS-norm is 900 keer overschreden, over een lengte van twee kilometer.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Heb jij ervaring met PFAS in jouw omgeving?

Deel jouw verhaal

Makers

Redacteur
Niels
Niels Heithuis is journalist en radiopresentator.