Het PFAS-probleem

PFAS wordt wel een ‘forever chemical’ genoemd. Het is giftig, breekt niet of nauwelijks af en zit inmiddels op allerlei plekken om ons heen: in het water, in de grond, in onze groenten, fruit en hobby-eieren. En ook in ons bloed.

Inmiddels is er steeds meer bekend over hoe ziekmakend PFAS kan zijn. Grote concentraties in je bloed kunnen schadelijk zijn voor je afweersysteem en er zijn PFAS-varianten die kanker kunnen veroorzaken. Reden dus voor zorg.  

PFAS kan in de bodem, bagger en in het oppervlaktewater terechtkomen via afvallozingen en uitstoot van fabrieken die producten met PFAS maken, zoals smeermiddelen, verpakkingsmaterialen, anti-aanbaklagen van pannen, regen- en buitensportkleding, textiel en cosmetica. Zo veroorzaakte chemiebedrijf Chemours in Dordrecht jarenlang ernstige vervuiling van de bodem, lucht en het oppervlaktewater met de uitstoot en lozingen van de PFAS-soorten PFOA (inmiddels verboden) en GenX. 

Maar ook op veel andere plekken in Nederland is er PFAS-vervuiling. Zo is op grote schaal bluswater gebruikt met PFOS, een andere soort PFAS, tot hier in 2008 een verbod op kwam. Zo’n 6000 andere PFAS-varianten worden nog steeds overal in toegepast.  

Nederland werkt mee aan een Europees verbod op het gebruik van alle PFAS in producten. Maar zover is het voorlopig nog niet. En wat moeten we ondertussen met de verontreiniging die al in de bodem zit en die het milieu en onze gezondheid bedreigt?  

 

 

 

 

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Heb jij ervaring met PFAS in jouw omgeving?

Deel jouw verhaal

Makers

Pointer presentator portret Niels
Journalist en presentator van Pointer Radio en de podcast Klassiek Inside.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.