Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer heeft Kamerlid White (GroenLinks-PvdA) afgelopen dinsdag zijn zorgen geuit over de leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen. Hij roept minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op tot actie. Aanleiding waren de tv- en radioreportages van Pointer en Omroep Gelderland over hoe het welzijn van mensen in probleemwijken in Arnhem achteruitgaat.

Volgens White concentreren kwetsbare groepen, zoals mensen met schulden of een verslaving, zich in deze wijken omdat de huurwoningen daar het goedkoopst zijn. Dit leidt tot een opeenstapeling van problemen en vergroot de tweedeling in de samenleving. “Het is daarom de hoogste tijd om deze noodkreet vanuit de wijken serieus te nemen en ervoor te zorgen dat iedereen in een fijne wijk kan wonen,” aldus White.

Reactie Minister Keijzer

Minister Keijzer (BBB) reageerde dat “we niet moeten aannemen dat mensen met lage inkomens automatisch problemen hebben”. Maar ze gaf toe dat het wel misgaat als er te veel mensen met de allerlaagste inkomens, en met problemen, bij elkaar komen te wonen. Zoals in de Arnhemse wijk Geitenkamp, die centraal stond in de Pointer tv-uitzending.

De minister benadrukte dat het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid kan helpen om de woonsituatie in probleemwijken te verbeteren. Gemeenten en woningcorporaties worden hierdoor aangemoedigd om huurwoningen bij een wisseling van huurder hoger of lager te waarderen, zodat mensen met verschillende inkomens door elkaar komen te wonen.

Roep om meer ondersteuning Rijk

White vroeg de minister wat er nog meer vanuit het Rijk gedaan kan worden om gemeentes hierbij te ondersteunen. “De theorie klopt namelijk als een bus, maar in de praktijk zie ik nog steeds anders”, zei White. Minister Keijzer benadrukte dat het niet haar rol is om op lokaal niveau specifieke woningen te waarderen of te beheren.

Zorgen om welzijn van huurders in wijken met veel sociale huur

‘Welzijn van bewoners in wijken met veel sociale huur holt achteruit’ 

Er zijn steeds meer zorgen om het welzijn van bewoners in wijken met veel sociale huur, is de conclusie van het rapport van Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland.

Minister: “Waar ik af en toe een klein beetje moeite mee heb, is als er gedaan wordt alsof ik de superwethouder en de supercorporatiebestuurder van Nederland moet worden.” Ze ziet het als haar taak om ervoor te zorgen dat gemeenten de wettelijke mogelijkheden en bevoegdheden hebben om zèlf de leefbaarheid in wijken te verbeteren.

‘Ik bel de wethouder wel’

Naast White vroegen ook Kamerleden Grinwis (ChristenUnie) en Beckerman (SP) om meer investeringen en concrete toezeggingen van de minister om de situatie in volkswijken te verbeteren. Beckerman: “Waar heb ik nou naar zitten luisteren? Ik hoor de minister namelijk terecht beginnen met: ‘Ik ben geschrokken van dit artikel; ik ben geschrokken van dit onderzoek’. Ze begon ook met hoe erg en hoe groot de nood is in deze volkswijken. Maar vervolgens komt er helemaal niets. Kan de minister één ding noemen dat ze extra wil doen voor al die mensen in die volkswijken?”. Daarop antwoordt minister Keijzer dat ze ‘met alle liefde bereid is om de wethouder van Arnhem te bellen’.

Pointer uitzending: problemen stapelen zich op

In de uitzending van Pointer werd de verslechterende leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen besproken. De afgelopen maanden onderzocht de Pointer pop-up redactie in Arnhem, samen met Omroep Gelderland, wat de oorzaken zijn van deze achteruitgang. Zo blijkt dat door het toewijzingsbeleid kwetsbare groepen vaak bij elkaar in dezelfde wijken worden geplaatst. Dit leidt tot een opeenstapeling van problemen, zoals toenemende overlast en verwaarlozing van de openbare ruimte. Een voorbeeld hiervan is de wijk Geitenkamp in Arnhem, waar veel winkels en voorzieningen zijn verdwenen, wat tot verzet onder de bewoners heeft geleid.

Bekijk hier de Pointer-uitzending over hoe de leefbaarheid in arme wijken in de knel komt:

Header bij uitzending 'leefbaarheid in arme wijken komt in de knel'
26 min 2 s

In heel Nederland zie je dat de leefbaarheid in wijken met veel sociale huur verder verslechtert. Door het toewijzingsbeleid van sociale huurwoningen worden statushouders en mensen met bijvoorbeeld psychische problemen, met verslavingsproblematiek of met schulden allemaal bij elkaar in één wijk geplaatst. Hierdoor zie je een opeenstapeling van problemen in deze wijken ontstaan. Zo neemt de overlast toe en zie je verwaarlozing van de openbare ruimte. Zo ook in de wijk Geitenkamp in Arnhem. In de afgelopen jaren verdwenen hier ook nog eens veel winkels en voorzieningen, waardoor bewoners nu in verzet komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.