“Er is onze wijk de afgelopen jaren zoveel moois afgenomen, zoveel beloften zijn gemaakt maar niet nagekomen. De sluiting van de supermarkt is de druppel!”, klinkt de oproep in de Facebook-groep van de Arnhemse wijk de Geitenkamp. Bewoners verzamelden zich op het Marktplein om te protesteren nadat zij hoorden dat beide supermarkten in de wijk besluiten dicht te gaan omdat de omzet te laag is. Het nieuws komt hard aan omdat het stadbestuur al jaren plannen heeft om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Maar van die plannen komt volgens inwoners niets terecht. Ze zijn het zat. 

"Wat hebben we straks nog over? Niets!”, zegt geboren Geitenkamper Samantha Kniest. Als beide supermarkten in haar wijk sluiten, moeten de boodschappen een wijk verderop gedaan worden. Maar, de vergrijzende volkswijk ligt op een flinke heuvel. En juist bovenaan - 'op de bult' - wonen veel ouderen die slecht ter been zijn. “Hoe kun je van hen verwachten dat ze een kilometer de bult aflopen, om in een andere wijk boodschappen te doen, en dan met een zware tas weer helemaal omhooglopen?”

Supermarkt moest al jaren uitbreiden 

Beide supermarkten zijn kleine COOP-filialen van nog geen 400 vierkante meter - vergelijkbaar met een campingwinkel. Daardoor is de omzet volgens PLUS, die COOP een aantal jaar geleden overnam, te laag. In een PLUS-formule zien zij op beide locaties geen toekomst. Dat de winkel aan het Marktplein per april sluit, staat vast. Voor het filiaal aan het Schutterbergplein worden de mogelijkheden van een andere eigenaar nog onderzocht. 

De zorg om de te kleine supermarkt aan het Marktplein speelt al jaren. Om de omzet te verhogen moest de winkel simpelweg uitbreiden. Maar een verbouwing bleef jarenlang uit. Zo geeft ook PLUS aan: “Vanwege restricties aan het pand is uitbreiding geen reële mogelijkheid gebleken. En de huidige winkel heeft te weinig omzet voor een gezonde toekomst.” 
Jolijn van Silfhout bewoner Geitenkamp

Bewoners over Arnhemse wijk Geitenkamp: 'Het moet niet uitmaken waar je wieg staat, maar dat is nu wel het geval'

Bewoners in de wijk Geitenkamp willen meer diversiteit in hun buurt om de leefbaarheid te verbeteren. Nu worden er teveel mensen met problemen bij elkaar in de wijk geplaatst.

'Het plein verpaupert' 

Niet alleen om de supermarkt maakt de wijk zich zorgen. Al jaren neemt de leefbaarheid af en verdwijnt de een na de andere winkel. “Geitenkampers, zien met pijn in het hart het bruisende centrum van hun geliefde volkswijk doodbloeden”, vertelt Frank Reerink, voorzitter van de winkeliersvereniging. Hij is geboren en getogen in de wijk en runt een fietsenwinkel aan het bekende plein dat hij ziet ‘verpauperen’. 

De aanpak van het plein staat dan ook al jaren op de agenda van het stadbestuur. In 2019 was het al een speerpunt in het Wijkprogramma Noord Oost. Omdat steeds meer winkeliers vertrokken moest er zo snel mogelijk een plan komen om het plein bruisend te houden.
Twee jaar lag er een plan, maar dat viel stil. Het stadsbestuur schreef dat de verbetering van het plein 'afhankelijk is van het wel of niet vergroten van de supermarkt.'  Zolang de verbouwing niet doorgaat, wordt het verdere plan niet uitgerold.

Nermina Kundic is wijkwethouder op de Geitenkamp en wil voorlopig niets zeggen over de sluiting van de supermarkt en de alsmaar uitgestelde plannen voor het Marktplein. Woensdagavond komt het onderwerp voor de gemeenteraad. Kundic geeft aan pas daarna te kunnen reageren.

Voorzitter Reerink heeft vele plannen voor het plein voorbij zien komen, maar niets kreeg doorgang. De supermarkt was daarin steeds weer het grote knelpunt. “De supermarkt die er voor de COOP zat, is ook vetrokken omdat uitbreiding en het toevoegen van voldoende parkeerplaatsen niet mogelijk bleek. Toen de supermarkt vertrok daalde omzet van winkeliers aan het plein tot wel 30 procent. Sommigen sloten de toko zelfs”, betreurt Reerink. Hij noemt het pijnlijk dat hetzelfde lot de wijk opnieuw te wachten staat. 
Pointer pop-up Arnhem

Is wijkmenging dé oplossing om rijke en arme wijken dichter bij elkaar te brengen?

Moeten rijke en arme Arnhemse wijken meer gemengd worden als oplossing voor bestaande problemen? Dat is wat journalisten van Pointer en Omroep Gelderland graag willen weten.

'Het blijft bij gesprekken en goede wil' 

Tegelijk staat in het Nationaal Programma Arnhem Oost dat het plein de grote trots is van de Geitenkamp. Hoewel de gemeente het ziet als het kloppend hart van de wijk wordt erkend dat er de afgelopen jaren weinig is veranderd. "Het blijft tot nu toe bij gesprekken en goede wil. Het pleinhart klopt steeds langzamer", staat in de aanpak.

In de tussentijd wordt het plein wel groener gemaakt. Leuk bedoeld, vindt Geitenkamper Reerink, maar het heeft weinig zin. “Je kan leuk geld pompen in meer bomen, aangeharkte groene perkjes en allerlei goede initiatieven, maar wat er echt moet gebeuren is een structurele verbetering in de voorzieningen. Als er geen volwaardige supermarkt is, wordt het plein nooit aantrekkelijk.” 

De Geitenkamp is een typische tuindorp wijk met jaren '20 woningen. De wijk heeft een Rijks Beschermd Stadsgezicht. Dat betekent dat er aan voorkant van woningen en panden weinig mag veranderen. De gemeente is verantwoordelijk om het beschermd stadsgezicht te handhaven. Ook op de vraag of het Beschermd Stadgezicht een reden is dat de verbouwing van de supermarkt al jaren is uitgesteld, wil wethouder Kundic niet reageren.

Pointer pop-up Arnhem

Nieuwsgierig geworden?

Vanaf 12 februari 2025 doet de Pointer pop-up redactie samen met Omroep Gelderland een maand onderzoek in Arnhem (en omgeving), naar kwesties die spelen in deze regio. Loop je ergens in vast en wil je dat onze journalisten onderzoek doen naar jouw ervaring? Stuur je tip in via deze site of stuur een e-mail naar pointerpopup@kro-ncrv.nl.

Vanaf 12 februari zijn we in het centrum van Arnhem in de Koningstraat 85 aanwezig van woensdag tot en met zaterdag van 10:00-18:00 uur. Je kunt ook een bericht sturen naar onze pop-up telefoon 06-11492707

Makers

Verslaggever Omroep Gelderland

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.