De woningmarkt zit muurvast, zeker sociale huurders kunnen bijna niet meer verhuizen. Maar ruilen van huurhuis kan wel. Tienduizenden huurders proberen zo van woning te wisselen, soms met succes. Wil jij dit ook? Zo ruil je een huis in zes stappen.

1. Vind een ruilpartner

Zo vurig als jij een andere woning wil, zo graag wil een ander misschien wel jouw huis. Soms heeft een corporatie een eigen platform voor woningruilen, waar kandidaten te vinden zijn. Maar in de praktijk vinden huurders elkaar vaak via een oproep, bijvoorbeeld op speciale Facebookgroepen voor woningruilers. Zorg voor goede foto’s van je huis, vertel wat je zoekt en wat je te bieden hebt. En vermeld zeker het aantal kamers dat je hebt en je huidige huur. Want die twee zaken bepalen voor een groot deel met wie je mag ruilen.

2. Je hebt een partner gevonden, wat nu?

Dit is mooi, nu kunnen jullie allebei een verzoek indienen bij je eigen verhuurder. Vertel met wie je wil ruilen en waarom. Check of je ruilpartner altijd de huur heeft betaald en jouw huur ook zou kunnen betalen. Dat kan iemand bijvoorbeeld aantonen met een verhuurdersverklaring. Zorg ook dat je een goede reden hebt voor de wissel. Wil je verhuizen vanwege gezondheidsredenen, omdat traplopen bijvoorbeeld te zwaar is?  Of wil je dichter bij familie wonen, misschien om voor ze te zorgen? Dit kunnen goede argumenten zijn voor een verhuurder om in te stemmen met de ruil. Puur verhuizen omdat je een andere buurt leuker vindt, is niet altijd genoeg. Vermeld het dus als je belangrijke redenen hebt.

Woningruil voor Linda

Linda (73) wil woningruilen maar corporatie weigert. 'Ze willen 1800 euro huur'

Woningruilen is een recht. Linda wilde haar ruime appartement in Amsterdam permanent ruilen voor een kleiner huis in Egmond. Maar de corporatie houdt dit tegen vanwege geld.

3. Helaas, je verhuurder weigert

Dan kun je naar de rechter stappen. Dit is een goed moment om ook een advocaat in te schakelen. Soms kan dat tegen geen of lage kosten, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket of de Raad voor de Rechtsbijstand. Met een advocaat kun je een zaak starten. De rechter kijkt dan naar drie punten: kan de nieuwe huurder het huurbedrag betalen? Zijn er zwaarwegende belangen, bijvoorbeeld dat je niet meer goed kan traplopen? En wegen die argumenten op tegen het belang van de corporatie? Want de corporatie heeft misschien andere plannen met de woning.  “Je moet die belangen ook echt kunnen bewijzen”, zegt advocaat Jennifer Alspeer. “Regel bijvoorbeeld een verklaring van een arts. Alleen iets stellen is onvoldoende.”

4. De verhuurder wil, maar gooit de huur omhoog

Ook hier kun je tegenin gaan. Bij een gewone ruil - dus als je het enkel met je verhuurder regelt - komt er een nieuw huurcontract en dan mag de verhuurder de prijs verhogen. Maar je kan die huurverhoging weigeren. Teken dan niet en stap naar de rechter, want dan krijg je mogelijk een indeplaatsstelling. De naam zegt het al. Je neemt het oude contract over van je ruilpartner en alleen je naam wordt gewijzigd. Dan verandert er verder niks, ook de huur blijft gelijk. De rechter kan dit toewijzen.

Het appartement van Linda

Woningruil stuit op weerstand: corporaties gaan streng om met verzoeken

Voor sociale huurders is woningruil vaak de laatste kans om nog te kunnen verhuizen. Toch keuren corporaties verzoeken vaak af, zelfs vaker dan zou hoeven. Waarom doen ze dat?

5. De corporatie zegt geld nodig te hebben voor nieuwbouw

Daar mag de rechter over oordelen. Wat is meer waard: dat twee huishoudens passender wonen, of dat een corporatie meer geld heeft voor nieuwbouw? Alspeer: “Verhuurders geven vaak aan bij de rechter dat ze de woning tegen een hoge huurprijs willen verhuren, of woningen willen verkopen. Maar je ziet ook dat de rechter daar weleens aan voorbij gaat. Want zeker in deze krappe woningmarkt moet je zo veel mogelijk passende huisvesting bieden aan huurders.”

6. Vaak mislukt het, is woningruil wel zinvol?

Ja, het kan lonen. Grote corporaties laten meestal wel een handjevol woningruilen toe per jaar, ook zonder dat de rechter eraan te pas komt. Zorg alleen dat je de tijd hebt. Een rechtszaak kan een half jaar duren, soms zelfs een jaar. Maar áls het lukt, heb je allebei een beter huis voor een betaalbare prijs. En rechters staan echt wel open voor goed onderbouwde verzoeken, weet Alspeer: “Het is een grote stap voor veel huurders. Maar het is toch eeuwig zonde als je die stap niet zet, en dan maar blijft zitten in een huurwoning die niet geschikt voor je is?”

Kijk hieronder de uitzending over woningruil terug:

Header afbeelding Ik mag niet kleiner wonen
24 min 43 s

Huurders in sociale huurwoningen zitten muurvast. Vaak kunnen ze alleen nog verhuizen door woningruil. Een senior die te groot woont en een kleiner huis wil, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn, kan dan ruilen met een jong gezin dat juist plek zoekt. Wettelijk mag dit, soms zelfs met behoud van huur. En maatschappelijk helpt dit mensen aan een passendere woning, die anders in hun oude huis waren blijven zitten. Huurders die elkaars voordeursleutel willen uitwisselen, lopen alleen tegen allerlei obstakels op. Zo keren corporaties zich geregeld juist tégen een ruil. Waarom? Geld blijkt nogal eens een reden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.