Woonproblemen

Hoge prijzen, te weinig huizen: de woningnood is hoog. Voor mensen met een middeninkomen is het uitermate lastig om iets betaalbaars te vinden. Hoe komt het dat er zo weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn?  

Starters op de woningenmarkt moeten een grote zak met geld meebrengen willen ze een kans maken op een koopwoning. Ook huurprijzen in de stad rijzen vaak de pan uit. En dan er is nog een woningtekort van zo'n 330 duizend woningen. Hoe lossen we deze wooncrisis op?

Bouwen, luidt het vaak devies. Maar wordt er wel voldoende gebouwd voor docenten, politieagenten, zorgmedewerkers en andere mensen met een modaal inkomen die willen huren of kopen? En hoe houden we het betaalbaar voor iedereen?  

Meer over dit onderzoek

nep sociale woningbouw
| Uitzending

Nep sociale huur en de trukendoos van gemeenten

Zogenaamd sociale woningen van commerciële verhuurders worden door gemeenten vaak onterecht meegeteld als een echte sociale woning.

nep sociale huur
| Nieuws

‘Half miljoen woningen ten onrechte sociale huur genoemd’

Ruim veertig procent van de gemeenten telt nep-sociale woningen mee

Dakloze moeders
| Artikel

Amsterdam wil dakloze moeder Silvie op straat zetten: 'Ik kan nergens heen'

‘Mensen worden al snel als zelfredzaam beschouwd, terwijl ze dat helemaal niet zijn.’

Dakloze moeders
| Uitzending

Gezinnen in de noodopvang

De gemeente Amsterdam mag alleenstaande dakloze moeders en hun kinderen die nu in de noodopvang zitten niet op straat zetten.

Dakloze moeders
| Nieuws

Rechter: Amsterdam mag kinderen uit noodopvang niet op straat zetten

De gemeente Amsterdam vindt dat de alleenstaande moeders zichzelf kunnen redden en dus ook zelf kunnen zorgen voor onderdak.

Gescheiden ouders in woningnood
| Uitzending

Gescheiden ouders in woningnood

Na een scheiding is het voor alleenstaande ouders met kinderen haast onmogelijk om een betaalbaar huis te vinden. Waar kunnen ze naartoe?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Lukt het je niet om betaalbare woonruimte te vinden?

Ben je op dringend zoek naar een woning, maar lukt het je niet om iets betaalbaars te vinden? Heb je het gevoel dat je klem zit? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Deel jouw verhaal

Makers