Tijdens de Innovatie Estafette won Pointer Prebunks (KRO-NCRV) de NPO Innovatie Award 2024. Deze prijs bekroont het meest veelbelovende innovatieproject van de publieke omroep, met een grote potentie om maatschappelijke impact te maken.

Pointer Prebunks richt zich op het versterken van mediawijsheid en het verhogen van de betrouwbaarheid van nieuws onder jongeren. Het project maakt gebruik van vernieuwende methoden om desinformatie te ontkrachten voordat deze zich verspreidt, een techniek die bekendstaat als 'prebunken'. Hiermee wordt de doelgroep op een laagdrempelige en toegankelijke manier betrokken, met een speciale focus op jongeren die vaak moeilijk te bereiken zijn.

Pointer maakte drie prebunks van ongeveer 7 minuten over onderwerpen die spelen rond de Europese verkiezingen in 2024. Elke video is gebaseerd op een grondige analyse van een veel voorkomende, maar misleidende claim. De onderwerpen lopen uiteen van anti-Oekraïnse boerenprotesten, ervaren overlast van asielzoekers en een ondemocratische Europese elite. In de prebunks wordt niet alleen getoond of een bepaalde claim vals is, maar ook wat de techniek is waarmee de valse claim wordt ingezet om kiezers te manipuleren. Die laatste stap zorgt ervoor dat een kijker alertheid ontwikkelt voor pogingen tot manipulatie.

Naast de drie video's zijn vijf (non-skippable) advertenties van 15 seconden op YouTube verspreid met voorbeelden van misinformatie. Deze advertenties hebben meer dan een miljoen jongeren bereikt in de regionale gebieden. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de jongeren door de prebunks zich beter beschermd voelt tegen misinformatie.

Prebunks:

Hoeveel invloed heb jij op de Europese politiek?

Heb jij eigenlijk wel invloed op de Europese politiek?

Een veelgehoorde claim over de Europese Unie is dat het gewone volk er weinig tot geen invloed op heeft. Maar dat klopt niet. In deze factcheck leggen we uit hoe het zit.

Factcheck

Maakt de komst van een asielzoekerscentrum Nederlandse buurten onveilig?

Zorgt de komst van een asielzoekerscentrum in je wijk voor meer criminaliteit? In deze factcheck duikt Pointer in de cijfers en blijkt dat toch anders te zitten.

Egon Verharen, Manager NPO Innovatie, spreekt lovend over het project: "KRO-NCRV heeft met Pointer Prebunks met succes een nieuwe methode gevalideerd om mediawijsheid en de betrouwbaarheid van nieuws op een toegankelijke manier aan jongeren te presenteren. Het project is door de meeste omroepen als winnaar van de Innovatie Award 2024 gekozen. Pointer Prebunks scoorde hoog door de vernieuwende contentvorm voor een lastig bereikbare doelgroep, met een hoge potentie voor verdere uitrol naar andere omroepen die op dezelfde manier informatie kunnen brengen."

René Sommer, hoofdredacteur KRO-NCRV, is trots op de prijs: “Het is een enorme eer dat we als winnaar gekozen zijn door onze collega-omroepen. We hebben de prebunks ontwikkeld naar concept van Sander van der Linden, professor in de sociale psychologie aan de Universiteit van Cambridge. Hij heeft een boek geschreven over hoe je desinformatie het beste kan bestrijden. Het idee is om mensen preventief te waarschuwen voor desinformatie, zodat ze op voorhand zijn beschermd tegen foute en schadelijke informatie. En dat heeft een prachtig resultaat opgeleverd met erkenning van de NPO!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.