Banken onderzoeken of eerder geweigerde sekswerkers toch een bankrekening kunnen krijgen

In 2021 bleek uit onderzoek van Pointer dat sekswerkers en exploitanten bij vrijwel geen enkele Nederlandse bank een hypotheek of zakelijke rekening kunnen krijgen. Nu onderzoeken Nederlandse banken of er een basisbankrekening kan komen voor eerder geweigerde sekswerkers en bedrijven.

In 2021 bekeken we de acceptatiecriteria en voorwaarden van veertien banken. Uit dit onderzoek bleek dat het voor zelfstandige sekswerkers en ondernemers in de seksbranche bijna onmogelijk is om een zakelijke rekening te openen, leningen en hypotheken af te sluiten of een nieuw pinautomaat aan te schaffen. Enkele banken weigeren sekswerkers op voorhand vanuit ideologisch standpunt: in hun ‘duurzame beleid’ past geen prostitutie. Andere banken hanteren een streng deurbeleid om witwaspraktijken te voorkomen.

Basisbankrekening

Nederlandse banken onderzoeken nu of sekswerkers en exploitanten die eerder zijn geweigerd een basisbankrekening kunnen krijgen. Een basisbankrekening bestaat sinds 2001 en is bedoeld voor mensen die geen gewone bankrekening kunnen openen. Zo wordt voorkomen dat mensen maatschappelijk worden buitengesloten. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht in juli een eerste voorstel in samenwerking met Betaalvereniging Nederland klaar te hebben.