‘De straat die niet meer bestaat’ is genomineerd voor De Tegel

Pointer is genomineerd voor De Tegel! Onze online productie 'De straat die niet meer bestaat: de Joden Houttuinen' maakt kans op deze belangrijke journalistieke prijs in de categorie online. In de categorie online zijn naast Pointer, ook Nieuwsuur, Het Financieele Dagblad, NOS op 3 en het journalistieke collectief Spot on Stories genomineerd.

In de Joden Houttuinen, een Amsterdamse straat die in de jaren 60 is gesloopt, werden tijdens WO2 negen Joodse woningen onteigend. Tijdens een digitale wandeling in 'De straat die niet meer bestaat' ontdek je de verhalen achter het Goslerhuisje (nu bekend als café De Sluyswacht), boksschool Olympia en de ontsnapping van Barend Zwaaf, eigenaar van de zuurinleggerij.

'De straat die niet meer bestaat' maakt onderdeel uit van een reeks verhalen over de vastgoedboeken van de Duitse bezetter. Deze 'Verkaufsbücher' geven een aangrijpend overzicht van Joods vastgoed dat in de Tweede Wereldoorlog is afgepakt en vervolgens door oorlogskopers is buitgemaakt. In de boeken staat gedetailleerd beschreven hoe meer dan 7.000 Joodse panden en stukken grond in handen van meestal louche ondernemers en vastgoedhandelaren zijn beland. Pointer gaat op zoek naar de verhalen achter de transacties. Je vindt de verhalen in dit overzicht.