Desinformatie en complottheorieën ontmaskerd in nieuwe YouTube-serie Pointer

Op sociale media worden steeds meer berichten verspreid die niet kloppen. Journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) gaat de feiten van de fictie scheiden in een nieuwe, wekelijkse serie op het YouTube-kanaal van NPO 3. Factchecker Marieke Kuypers laat zien welke populaire social media-berichten niet kloppen, verdiept zich in de herkomst van de desinformatie en laat kijkers zien hoe ze zelf berichten kunnen controleren.

Sociale media zijn voor veel jongeren een grote bron van nieuws, maar tegelijkertijd is het een plek waar mis- en desinformatie hoogtij viert. Zeker wanneer influencers of BN’ers berichten delen die niet kloppen. Hoewel jongeren zijn opgegroeid met social media, is het herkennen van onjuiste informatie vaak nog een moeilijke opgave. De makers van Pointer lanceren daarom vanaf 10 juni een nieuwe serie op het YouTube-kanaal van NPO 3 om jongeren te helpen desinformatie en complottheorieën te herkennen. Naast het factchecken van berichten die een groot bereik hebben onder jongeren gaan ze ook op zoek naar de bron. Wie verspreidt het? Is er sprake van onwetendheid of zit er een bewuste strategie achter? Ligt er een complottheorie aan ten grondslag en waarom is die nu zo populair?

Kijkers krijgen iedere aflevering tips om ervoor te zorgen dat ze zelf geen slachtoffer worden van desinformatie. Marieke: “We willen kijkers niet alleen meegeven of iets klopt maar ook wat erachter zit. Zodat ze bewuster naar berichten kijken en die kunnen checken met de tips die we meegeven.”

De eerste factcheck-reeks bestaat uit vier video's. In de eerste video staan propagandatechnieken centraal die Rusland gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne en eerder al in de oorlog met Syrië. De vraag die centraal staat in de tweede video is: waarom worden popsterren in verband gebracht met satanische complotten? De derde video gaat over desinformatie rondom de apenpokken en in de vierde video wordt klimaatdesinformatie onder de loep genomen.

Pointer Checkt, vanaf vrijdag 10 juni wekelijks te zien op het YouTube-kanaal van NPO 3 (en NPO3.nl).

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.