Europese Commissie wil onderzoek naar pushbacks naar aanleiding van onderzoek naar pushbacks

Uit ons onderzoek met Lighthouse Reports en andere internationale onderzoeksjournalistieke partners blijkt dat Kroatië een infrastructuur met onder meer nieuwe wegen heeft opgezet om pushbacks - het gewelddadig terugdringen van migranten aan de buitengrenzen van de EU - en mishandelingen te faciliteren. Het onderzoek krijgt veel internationale persaandacht, onder andere in The Independent, Liberation en Der Spiegel. Groenlinks diende in Nederland Kamervragen in. De Europese Commissie laat weten "zeer bezorgd" te zijn over deze nieuwe beschuldigingen over illegale pushbacks.

Op basis van onder meer videobeelden en verklaringen van getuigen laten we in onze uitzending (link/embed) zien hoe de gemaskerde politiemensen (minderjarige) migranten met knuppels slaan en naar Bosnië en Herzegovina jagen. Hun kleding, geld en telefoons moeten ze afstaan.

Dit met geweld terugsturen van migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie is volgens commissaris Ylva Johansson schokkend en onaanvaardbaar en druist in tegen het eerbiedigen van de mensenrechten. "De lidstaten moeten deze aantijgingen onderzoeken en waar nodig actie ondernemen", zegt de Zweedse, die overleg voert met de verantwoordelijke ministers in Griekenland en Kroatië.

"Deze berichten zijn schadelijk voor de reputatie van de EU en het gebruik van geweld is volledig onacceptabel", stelt Johansson, die onder meer migratie in haar portefeuille heeft. Ze wijst erop dat de bewaking van de grenzen de verantwoordelijkheid is van de lidstaten. "Het lijkt erop dat hier sprake is van een soort georkestreerde actie. Wangedrag moet gevolgen hebben." De commissaris pleit voor het opzetten van een onafhankelijk controlemechanisme in elk land. Ook zei ze dat beschuldigingen over misbruik van EU-geld voor dergelijke praktijken in Brussel moeten worden uitgeplozen.

Lees hier meer over dit onderzoek.