Gedenksteen voor slachtoffer roofhandel en moord

Het raakt hem diep van binnen: de ontdekking dat in zijn pand op De Ruyterkade 127 in Amsterdam een Jood genaamd Mozes Poppelhouwer is weggevoerd en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sjoerd Nauta kwam via een publicatie van Pointer en Follow the Money achter deze gruwelijke geschiedenis. Nu laat hij een gedenksteen plaatsen. "Zodat deze namen niet helemaal in het niets zijn verdwenen."

Sjoerd Nauta heeft de Tweede Wereldoorlog nooit bewust meegemaakt, omdat hij in 1942 werd geboren. Maar de oorlog zit diep, merkt hij. Een Joodse werknemer van zijn familiebedrijf – dat eind 1800 begon met de verkoop van fietsen, en nu pneumatische onderdelen verkoopt – werd opgepakt en naar een concentratiekamp gedeporteerd. Nauta hielp de nazaten van deze man om een gedenksteen, een zogeheten Stolpersteine, in Leeuwarden te leggen.

Maar dat zijn pand aan De Ruyterkade 127 in Amsterdam net zo’n duister verleden had, wist Nauta niet. Tot hij door Pointer en Follow the Money erop wordt gewezen. En het grijpt hem aan: "Dat die mensen totaal verdwenen zijn. Opgegaan in rook, letterlijk."

Lees verder.