Groenlinks stelt Kamervragen naar aanleiding uitzending anorexiazorg

Het is op dit moment code zwart in de anorexiazorg, en voorlopig zijn de wachtlijsten voor behandelplekken niet weggewerkt. Dat zegt demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) over onze uitzending.

In de uitzending 'In de greep van anorexia' vertelden wij het verhaal van anorexiapatiënt Melanie, die bijna een jaar moest wachten op een passende behandeling voor haar eetstoornis. Tijdens het wachten verslechterde zij lichamelijk zo, dat ze zelfs in het ziekenhuis terecht kwam - niet de aangewezen plek voor behandeling van een eetstoornis. En zij is bepaald niet de enige anorexiapatiënt die lang moet wachten op zorg.

De uitzending was voor Westerveld aanleiding om staatssecretaris Blokhuis vandaag aan zijn jasje te trekken. “Ik hoorde kinderarts Annemarie van Bellegem in de uitzending zeggen dat het nog wel 5 jaar kan duren voordat er oplossingen zijn. Dan wil ik toch aan de staatssecretaris vragen: Zijn wij daar dan tevreden mee? Want dat betekent dat er concreet nog meer slachtoffers gaan vallen.”

Westerveld spoorde de staatssecretaris aan om voort te maken en op korte termijn met een verbeterplan te komen om dat juist te voorkomen. Blokhuis erkent dat er sprake is van een heel urgent probleem. Maar een makkelijke oplossing is er volgens hem niet. “Op dit moment betekent het dat we tegen sommige mensen moeten zeggen: afschuwelijk, maar op dit moment is er geen aanbod omdat de hulpverleners er niet zijn. Ik kan nu niet ineens behandelaren toveren. Ik kan wel met gemeenten en verzekeraars in gesprek om te kijken of we ons optimaal kunnen stretchen om de behandelcapaciteit die er is maximaal in te zetten. Dat wil ik graag ook beloven. Maar worden daarmee alle ouders op dit moment geholpen? Misschien niet.”

Lees hier verder.