Internationale prijs voor onderzoeksjournalistiek en impact voor ‘Het Schaduwleger van Europa’

Vrijdag 31 maart sleepte het project ‘Het schaduwleger van Europa’ een internationale prijs in de wacht: de IJ4EU Impact Award, de jaarlijkse prijs van het Investigative Journalism for Europe fonds. Het project onthulde illegale pushbacks aan de buitengrens van Europa, waar asielzoekers met geweld tegengehouden en letterlijk teruggeduwd worden, zonder dat ze de kans krijgen om asiel aan te vragen.

Pointer werkte samen met onder andere Der Spiegel, ARD en Libe aan het onderzoek, onder leiding van Lighthouse Reports, een Nederlandse non-profitorganisatie die samenwerkt met redacties in heel Europa. Lees hier meer over het onderzoek, of bekijk onze uitzending over de pushbacks.

Het Schaduwleger geeft volgens de jury het meest gedetailleerde beeld tot nu toe van de illegale, gewelddadige "pushbacks" in Kroatië, Griekenland en Roemenië. Het dwong de regering van Kroatië om de illegale praktijken te bevestigen, het veroorzaakte de schorsing van de betrokken agenten en het leidde tot verschillende hoorzittingen over pushbacks in het Europees Parlement.

Met de voeten in de modder

Uit het juryrapport: “Het herinnerde ons eraan dat er nog steeds gevallen zijn waarin journalisten naar de modderzone moeten gaan en hun handen vuil moeten maken. De jury was vooral onder de indruk van de buitengewone risico's die de journalisten bereid waren te nemen bij het onderzoeken van het verhaal. Cruciaal bewijs werd verzameld door journalisten die zich enkele wekenlang dag en nacht in de bossen aan de Bosnisch-Kroatische grens hadden verstopt.”

De IJ4EU Impact Award viert de beste onderzoeksjournalistiek uitgevoerd door teams uit verschillende landen uit de EU. Naast het Schaduwleger selecteerde een onafhankelijke jury de The Devils Is in the Data, over matchfixing en databedrijven, en The Xinjiang Police Files over interneringskampen voor Oeigoeren, als winnaars.