Marieke Kuypers nieuwe presentator van online videoserie

Pointer heeft een nieuwe presentator: Marieke Kuypers. De 27-jarige TikTok-factchecker gaat een nieuwe online videoserie op YouTube presenteren over desinformatie.

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: “Marieke Kuypers is een aanstormend mediatalent dat op TikTok haar sporen heeft verdiend. Haar maatschappelijk betrokken video’s sluiten goed aan bij de missie van KRO-NCRV en Pointer in het bijzonder. Ik ben trots dat we deze jonge ambitieuze factchecker aan ons mogen binden”.

Marieke Kuypers is social media specialist met een voorliefde voor TikTok. Het viel haar op dat op haar favoriete social media app behoorlijk wat nepverhalen de ronde doen. Daarom besloot ze research te doen en filmpjes te posten op haar eigen account waarin ze factchecks uitvoert. Haar TikToks over desinformatie worden honderdduizenden keren bekeken. Eerder werkte Kuypers voor VPRO en NOS Stories.

Marieke Kuypers: “Ik kijk ernaar uit om onderdeel uit te maken van de redactie van Pointer en samen te zoeken naar mis- en desinformatie die online verspreid wordt. In mijn video’s op TikTok strijd ik daartegen en ik heb in KRO-NCRV’s Pointer een goede match gevonden.”

Pointer maakt zich al lange tijd hard voor het ‘debunken’ van mis- en desinformatie, onder meer op de webpagina Pointer Checkt. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd samen met ANP en Nieuwscheckers een factcheck-marathon gehouden, waarin journalisten berichten van politici op sociale media checkten. Ook werden diverse uitzendingen gemaakt rondom het thema misinformatie. Het onderzoek naar het Digitale Trollenleger werd onlangs beloond met een Sigma Award, de prijs voor beste datajournalistiek ter wereld.