Meet-up: Burger in de knel

Woensdag 24 april
Meet-up: Burger in de knel
Locatie: LocHal
Presentatie: Niels Heithuis
Tijden: 20.00-21.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur
Gratis toegang

Burger in de knel

Programma

In april/mei is Pointer in Tilburg. Vanuit de Pointer Pop-up redactie doen we onderzoek naar onderwerpen die in Brabant spelen. We duiken in bekende en onbekende dossiers. Dat doen we samen met jullie, want ons onderzoek begint bij jouw verhaal. Daarom nodigen we inwoners van Tilburg en omgeving uit om met ons in gesprek te gaan tijdens de meet-up in de LocHal.

Meet-up

20:00 Welkom door Niels Heithuis

Niels Heithuis is de vaste presentator en onderzoeker van Pointer. Hij zal deze avond de discussies leiden.

Niels Heithuis Pointer

20:10 Keynote: Jan Cremers

Jan Cremers is arbeidssocioloog aan de Tilburg University. Hij zal het hebben over de geschiedenis van de arbeidsmigratie en hoe arbeidsmigranten nu in Nederland terecht komen.

Jan Cremers

20:30 Paneldiscussie - Arbeidsmigranten

In Tilburg werken ongeveer 10.000 arbeidsmigranten. Een deel is werkzaam in distributiecentra van Coolblue, Jumbo en Bol.com. Voor deze arbeidsmigranten is ook woonruimte nodig. Er zijn plannen om een migrantenhotel te bouwen aan de Rielseweg in Tilburg. De bewoners van het nabijgelegen dorp Riels (Goirle) maken zich zorgen? Hoe is de huisvesting van arbeidsmigranten geregeld?
Met:
Petra Bolster, FNV
Barbara Smietana, Barka
Sofia Schampers (raadslid Tilburg D66)
Bram Groothuis, Belangenvereniging Riel
Jan Cremers, arbeidssocioloog

Arbeidsmigranten.png

21:00 uur paneldiscussie: dak en thuislozen

Er is een groeiende groep dak- en thuislozen in Nederland. Zo ook in Tilburg. Naast arbeidsmigranten en de klassieke dakloze, is er een groeiende groep economisch daklozen, zoals alleenstaande moeders met kinderen. Deze groep moet eerst hun hele netwerk uitputten. Dan op de bank bij vrienden, dan in een stacaravan, dan in een vakantiehuisje. De groep dak- en thuislozen is divers. Wie hebben er eigenlijk recht op opvang?
Met:
Melanie Schmit, Housing First Nederland
Barbara Smietana - Barka
Willem van Sermondt - Kansfonds
Jan Cremers, arbeidssocioloog

economisch daklozen / ANP

Open call

Heb je een kwestie in de regio dan kun je die in deze open call pitchen. Je kunt ook een tip geven via het online tipformulier.

Doe zelf onderzoek

21:30 Napraten

Loop je ergens tegenaan en wil je dat de journalisten van Pointer onderzoek doen naar jouw ervaring? Heb je een tip over een misstand dat aangekaart moet worden? Ga na afloop van de meet-up in gesprek met de journalisten. Jouw ervaring is het startpunt van ons onderzoek.

Pop-up Borrel