Meet-up: Burger in de knel

Maandag 5 september
Meet-up: Burger in de knel
Locatie: Theater Hof 88 in Almelo
Tijden: 20.00-21.45 uur
Inloop vanaf 19.30 uur
Gratis toegang na inschrijving

Burger in de knel

Programma

In september is Pointer in Almelo. Vanuit de Pointer Pop-up redactie aan de Grotestraat 56 doen we samen met Tubantia onderzoek naar onderwerpen die in de regio Twente spelen. We duiken in bekende en onbekende dossiers. Dat doen we samen met jullie, want ons onderzoek begint bij jouw verhaal. Daarom nodigen we inwoners van Almelo en omstreken uit om met ons in gesprek te gaan tijdens de meet-up in Theater Hof 88 op maandagavond 5 september.

20.00 Welkom door Niels Heithuis

Niels Heithuis is journalist, radiopresentator en debatleider. In 2008 won hij de Marconi Award voor Beste Programma toen hij bij BNR Nieuwsradio de Avondspits presenteerde. Elke zondagavond presenteert hij Pointer op NPO Radio 1.  

Niels Heithuis

20:10 Keynote 'Theater van de onmacht', Gabriël van den Brink

Hoogleraar wijsbegeerte Gabriël van den Brink vindt dat er geen evenwicht is tussen macht en inspraak. In de keynote-lezing zal hij zijn licht laten schijnen op de kloof tussen de burgers en de overheid. Er is burgerlijk onbehagen ten opzichte van de overheid en grote bedrijven. Waar komt dit vandaan?

Gabriel van den Brink

20:30 Panel: afvalwaterinjecties

Afvalwater van de oliewinning in Drenthe wordt in lege gasputten diep in de Twentse grond gepompt. Inwoners maken zich zorgen over bodemverontreiniging en voelen zich machteloos. Wie is er deskundig op het dossier en wordt er wel genoeg geluisterd naar de verschillende deskundigen? Met: Freddy Mensink (Stichting Stop Afvalwater Twente), Pieter van den Bergen (Staatstoezicht op de Mijnen), Gabriël van den Brink (keynotespreker) en Leo van Raaij (Tubantia).

Afvalwaterinjecties

21:00 uur Minister van Oplossingen

Nienke Meijer uit Haarlem is minister van Oplossingen, een initiatief van Spraakmakers op NPO Radio 1. Deze nieuwe minister gaat dit jaar voor Spraakmakers aan de slag om voor acute, maatschappelijke problemen concrete oplossingen te bedenken. Zij zal in haar presentatie ingaan op de burger die beknelt raakt in het systeem.

Nienke Meijer

21:15 Panel: AZC in Albergen

Landhotel ’t Elshuys in Albergen krijgt een opdracht van het kabinet voor het opvangen van asielzoekers, zonder overleg met de gemeente Tubbergen. De beslissing valt inwoners van Albergen rauw op het dak. Waarom gebeurt de plaatsing eigenlijk zonder overleg? Kan het kabinet dat zomaar doen? En is er een andere oplossing voor het probleem? Met: John van Tilborg (Inlia), Hennie de Haan (woordvoerder bewoners) en Gabriël van den Brink (keynotespreker).

AZC Tubbergen

21:45 Borrel

Loop je ergens tegenaan en wil je dat de journalisten van Pointer onderzoek doen naar jouw ervaring? Heb je een tip over een misstand dat aangekaart moet worden? Ga na afloop van de meet-up in gesprek met de journalisten tijdens de borrel. Jouw ervaring is het startpunt van ons onderzoek, of het nu over de komst van een asielzoekerscentrum, afvalwaterinjecties of een ander onderwerp gaat. 

Pop-up Borrel