Een pikante foto of video van jou wordt verspreid via WhatsApp. Voor je het weet heeft iedereen op school de foto gezien. Je bent radeloos en je weet niet hoe je de verspreiding kunt stoppen. Is het je eigen schuld of zijn de verspreiders van de foto schuldig?

Veel jongeren krijgen te maken met ‘exposing’ of ‘online shaming’. En sommige slachtoffers hebben nog jaren last van het incident. Tegelijkertijd proberen ouders, scholen en instanties grip te krijgen op een online wereld die continu verandert. Hoe gaan we om met het digitaal delen van naaktbeelden? En welke rol kunnen ouders en scholen spelen in het geven van een goede voorlichting? 

Honderden personen zijn maandelijks het slachtoffer van exposing: het ongevraagd verspreiden van (naakt-)beelden op sociale media. In chatgroepen zoals Telegram worden duizenden foto’s en video’s verspreid van onder andere minderjarige meisjes. Dat blijkt uit een analyse van Pointer van chats op het sociale medium Telegram.

De deelnemers van deze chatgroepen proberen vaak te achterhalen welk meisje op de intieme beelden staat. Ze vallen het slachtoffer daarna lastig via Instagram, Snapchat of hun telefoonnummer. Ze proberen seksafspraken te maken, of sturen aan de lopende band beledigingen. Zodra naaktbeelden in zulke grote groepen zijn verspreid, is het nagenoeg onmogelijk om ze nog verwijderd te krijgen

Wat kunnen we doen tegen online shaming en exposing? Wat is de verantwoordelijkheid van de sociale platforms zoals Twitter, Facebook en Telegram? En doen scholen wel voldoende om jongeren voor te lichten over online shaming?

Heb jij ook een ervaring met exposing? Ben je hier slachtoffer van, of ken je iemand die dat is geworden? Neem dan vertrouwelijk contact met ons op.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

We zoeken mensen die ervaring hebben met exposing.

Deel jouw verhaal

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Dit onderzoek is in handen van

J.M.

Judith Meulendijks

Redacteur
J.V.

Jerry Vermanen

Datajournalist
J.C.

Justus Cooiman

Verslaggever
L.A.

Leontien Aarnoudse

Redacteur