Pointer in de race voor meerdere Tegels

Pointer is dit jaar in drie categorieën genomineerd voor een Tegel. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt. 23 mei wordt bekend gemaakt wie er met de prijzen vandoor gaat.

Het onderzoek van Pointer naar Online Shaming is genomineerd in de categorie Online. Pointer is ruim een half jaar lang undercover gegaan in exposegroepen op Telegram. In deze groepen worden naaktbeelden en privégegevens van jonge mensen gedeeld – om ze daarna te pesten, of lastig te vallen met opdringerige seksverzoeken. Om erachter te komen hoeveel impact dat heeft, plaatsen we ons eigen telefoonnummer in deze groepen. Andere genomineerden in deze categorie zijn de VPRO, de NOS, de Volkskrant en NOSop3.

In de categorie Buitenland ontving de redactie ook een nominatie voor hun onderzoek naar pushbacks. Met Lighthouse Reports en internationale media bracht Pointer illegale pushbacks in kaart en liet aan de hand van beeldanalyse zien hoe vluchtelingen in deze gevaarlijke situaties terechtkomen. Ook Shields of Europe, de Volkskrant, Trouw en De Groene ontvingen een nominatie in deze categorie.

Tenslotte zijn we genomineerd in de categorie Data, voor het onderzoek naar de registratie van arbeidsmigranten in samenwerking met Trouw, De Groene en Investico We kwamen erachter dat ruim de helft van de arbeidsmigranten zich niet inschrijft bij een gemeente en daardoor sociale voorzieningen misloopt. Op een digitale kaart brengen we de verhuizingen van arbeidsmigranten in beeld. In deze categorie werden ook de NOS, de VPRO, RTL en De Groene genomineerd.

Meer nominaties voor KRO-NCRV

Naast deze drie nominatie voor Pointer, werd ook de serie Verloren jongens, gemaakt door Tom Kleijn en Els van Driel, genomineerd voor De Tegel in de categorie Achtergrond. Villamoord II maakt ook kans op een Tegel. Deze documentaireserie is genomineerd in de categorie Onderzoek.