Pointer sluit zich aan bij samenwerkingsproject rond desinformatie

Sinds december is Pointer associate partner van BENEDMO, een Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, voor en door factcheckers, mediabedrijven, wetenschappers en andere experts. BENEDMO heeft als doel om desinformatie te monitoren en tegen te gaan, mediawijsheid te bevorderen en onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van factchecks.

BENEDMO creëert een netwerk van desinformatie-experts, ontwikkelt nieuwe methoden en middelen om factchecks uit te voeren en werkt aan een onderzoekslab om de effectiviteit van factchecking te onderzoeken. Ook richt BENEDMO zich op het bevorderen van mediawijsheid.

Naast Pointer zijn ook Bellingcat, Beeld & Geluid, Textgain, Nieuwscheckers, Universiteit van Amsterdam, VRT, Knack, KU Leuven en ANP partner van BENEDMO. Netwerk Mediawijsheid en Mediawijs zijn kennispartners.

Hoofdredacteur René Sommer: "Onze toetreding tot BENEDMO is voor ons een volgende stap in onze ambitie om desinformatie en de verspreiders daarvan op te sporen. Met partners waar we al eerder mee hebben samengewerkt, maar ook met nieuwe partners die ons kunnen verrijken met hun kennis en talenten. We zijn er trots op om deel te nemen aan BENEDMO en we hopen een vruchtbare bijdrage te kunnen leveren aan het project."