Uitzending over ongezonde reclames leidt tot Kamervragen

GroenLinks-PvdA heeft schriftelijke Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van Pointer over de miljarden euro’s die aan junkfoodadvertenties worden uitgegeven. Terwijl zes jaar geleden de overheid en de industrie al afspraken maakten om overgewicht terug te dringen, worden Nederlanders nog steeds bestookt met duizenden reclames voor ongezond voedsel en stijgt het aantal mensen met overgewicht nog steeds. De roep om een reclameverbod op ongezonde voeding wordt daarom steeds groter.

Kamervragen over een algeheel verbod

GroenLinks-PvdA-kamerlid Elke Slagt-Tichelman wil van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten welke maatregelen deze bereid is te nemen om het aantal ongezonde reclames terug te dringen. Ook wil ze weten hoe de staatssecretaris denkt over een algeheel verbod op reclame voor ongezond voedsel en welke concrete stappen hij gaat ondernemen om het aantal mensen met overgewicht terug te dringen.

Slagt-Tichelman: "We zijn blij dat de staatssecretaris maatregelen treft om reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen tegen te gaan. Toch denken we dat de staatssecretaris meer maatregelen kan nemen om advertenties van deze ongezonde en vervuilende industrie tegen te gaan, zoals een verbod op reclame voor fastfood. Reclame voor fastfood zien kinderen overal om zich heen: wanneer een reclame voor een Happy Meal wordt vervangen door een reclame voor een Big Mac heeft dit verbod geen effect."