Vanaf januari 2022 zijn we elke zondag op tv

Vanaf dit jaar is Pointer te zien op zondagavond om 22:10 uur op NPO 2. Onze wekelijkse uitzending gaat dus van de maandag- naar de zondagavond. Op 9 januari wordt de eerste uitzending op dit nieuwe tijdstip gepresenteerd door Anna Grimbrère en Teun van de Keuken. Vanaf eind februari zal een nieuwe presentator zich aan hun team toevoegen.

“We zijn ontzettend blij met de verhuizing naar dit uitzendtijdstip. We gaan dit jaar nog diepgaander onderzoek doen binnen de huidige thema’s waaraan onze journalisten al geruime tijd werken”, zegt René Sommer, eindredacteur van Pointer. Belangrijke dossiers zijn onder andere Vet (ongezonde voedselomgeving), Klimaatconflict in de polder, Gevecht om de Grond, Heel Holland Zakt en Woonproblemen. Daarnaast worden er nieuwe dossiers geopend zoals bijvoorbeeld over de visserij.

Uitzending 9 januari: Lessen in online shaming
Uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer in samenwerking met DUO Onderwijsonderzoek & Advies blijkt dat één op de vier basisscholen te maken heeft met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. En 9 op de 10 middelbare scholen, volgens de ondervraagde docenten. Hoe gaan scholen eigenlijk om met dit soort incidenten? En waarom is les in online shaming nu nog geen verplichte kost? Isa is 13 wanneer een naaktfoto met haar naam erbij de school rondgaat via WhatsApp en andere sociale media. Leerlingen schelden haar uit voor ‘kankerhoer’ en ‘slet’. “Ik voelde me vies en kwetsbaar”, zegt Isa die twee weken niet naar school durfde. Volgens haar had de school weinig aandacht voor online shaming.

Uitzending 16 januari: Zonnepanelen op beschermd stadsgezicht
Nietsvermoedend laat Jim Visser zonnepanelen plaatsen op het dak van zijn woning in Bergen op Zoom. Hij wil graag verduurzamen om zijn steentje bij te dragen voor het klimaat, en voor zijn eigen portemonnee. Even later wordt hij op de vingers getikt door de gemeente. Zijn zonnepanelen moeten eraf en anders volgt een boete van 2500 euro. De reden: de zonnepanelen tasten het cultuurhistorische karakter van de binnenstad aan. Dat roept bij ons de vraag op: Hoe maken gemeenten de afweging tussen esthetiek enerzijds en groene ambities anderzijds? Wanneer is een gebied ‘te mooi’ voor zonnepanelen? En valt dit in tijden van klimaatverandering nog wel te verantwoorden?