Deze dataset is een bewerking door Pointer. De volledige dataset zonder berekeningen is bij Open State Foundation te vinden. Wij wilden weten hoe divers of juist gesegregeerd er in stembureaus op politieke stromingen gestemd wordt. Daarvoor hebben we een diversiteitscore berekend. Voor vragen mail naar thomas.debeus@kro-ncrv.nl.
Onlangs publiceerde de Voogd een politieke indeling van partijen in zes stromingen. Hiermee kun je de verkiezingsuitslag bekijken op een manier die voorbij gaat aan enkel de partijen. Zo kan je beter zien op welke soort ideeën Nederlanders stemmen. Deze stromingen hebben wij gedeeltelijk overgenomen en zijn rechtsliberaal (VVD), links (SP, PvdA, GL, PvdD, DENK en BIJ1), rechtspopulistisch (PVV, FvD, JA21 en BBB), progressief (D66 en Volt) en confessioneel (CDA, CU en SGP). De partijen die overblijven vallen in de categorie overig.
Op onze interactieve kaart zijn er vaak drie stippen te zien per stembureau. Dit komt omdat er dit jaar drie dagen gestemd kon worden en staan dus veel stembureaus administratief drie keer in de brondata. Mobiele stembureaus hebben geen locatie en staan dus helaas niet op de kaart.
Twee jaar geleden tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen publiceerde slechts 24 procent van de gemeenten de uitslag op hun website, in een digitaal formaat (zoals Excel of CSV) en volgens de juiste indeling (die uit zogeheten OSV-software komt). Naar aanleiding van onderzoek dat wij destijds ook samen deden met OSF en de Volkskrant, diende minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel in. Daarin worden gemeenten verplicht gesteld om de uitslag op de juiste manier te publiceren. En hoewel deze wet nog niet is aangenomen, hebben nagenoeg alle gemeenten hun resultaten een week na de Tweede Kamer verkiezingen van 2021 bekendgemaakt.
De verkiezingsuitslagen per stembureau zijn verzameld door Jerry Vermanen, Thomas de Beus, Inge Oosterhoff, Liza Titawano, Marthe Menses (Pointer) in samenwerking met de Volkskrant. Onder leiding van Open State Foundation.
In een eerdere versie is de partij DENK ingedeeld bij de stroming 'overig' terwijl deze partij bij Links ingedeeld had moeten worden. Door een oplettende lezer is DENK nu bij Links meegenomen.