Harde cijfers, goed verhaal

Header bij artikel over uitzending trollenleger

Terugkijken: Het trollenleger

"Feiten worden steeds vaker relatief, en steeds vaker iets waar je verdeeld over kunt zijn"

Header bij artikel over uitzending trollenleger

Honderden Nederlandse Twittertrollen proberen dagelijks misleidende en onjuiste informatie te verspreiden. Deze anonieme accounts proberen ons ook in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op het verkeerde been te zetten. Wat is er zo schadelijk aan deze zogeheten trollen?

In twee maanden heeft Pointer 476 trollen verzameld en we analyseren waar ze over praten. Verschillende theorieën doen de ronde, zoals de complottheorie dat Joe Biden is vervangen door een jongere acteur of zelfs een reptielenmens. Het bewijs: een video waarin Biden – door de vreemde belichting in de studio – een wat opmerkelijke schaduwrand in zijn nek heeft.

"Ik vind het wel zorgelijk", zegt Michael Hameleers, docent politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Hameleers komt ons begrip van de feitelijke waarheid hierdoor op losse schroeven te staan. "Op het moment dat er zoveel desinformatie wordt verspreid via verschillende kanalen kan er verwarring ontstaan over de status van feitelijke kennis. Dat er steeds vaker iets niet voor lief wordt genomen, of op wordt vertrouwd, maar steeds vaker het centrum wordt van een debat. Feiten worden steeds vaker relatief, en steeds vaker iets waar je verdeeld over kunt zijn."

Illustratie bij video over het trollenleger

Lees hier het hele gesprek tussen Dirk Mostert en het trol-account @DeRedacteur_.

Illustratie door Wendy van der Waal. Met ondersteunende research van Inge Oosterhoff.

Meer over Actueel Politiek

Elke week de beste verhalen in je mailbox