Beleggen in recreatievastgoed zit flink in de lift. Vooral babyboomers die goed geboerd hebben, kopen massaal een tweede woning, ook in toeristische dorpen. En drijven daarmee de huizenprijzen op. Starters op zoek naar een betaalbare woning hebben het nakijken.
Een tweede huis is nog nooit zó in trek geweest. Met de komst van corona hebben nog meer mensen dan voorheen hun geld belegd in een vakantiehuis. In 2020 werden er volgens de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM) ruim 7.300 recreatiewoningen in Nederland verkocht, een stijging van 70 procent ten opzichte van 2019.
Prijzen starterswoningen rijzen de pan uit
De koopdrift beperkt zich niet alleen tot recreatiewoningen op vakantieparken. Ook particuliere woningen in toeristische gebieden worden opgekocht als tweede woning. Lang niet altijd om er zelf te recreëren, maar ook om te verdienen aan de verhuur aan toeristen.
Ondertussen is er voor starters geen betaalbare woning meer te krijgen. Een herkenbaar probleem, vindt Simon de Visser, voorzitter van de stadsraad in Domburg die de belangen van bewoners behartigt. “Het woningtekort is groot in Domburg. De prijzen rijzen de pan uit. En zeker voor starters zijn weinig huizen beschikbaar, waardoor het heel moeilijk voor hen is om in het dorp te blijven of er te komen wonen.“
Prijsopdrijvend effect
De grote vraag aan vakantiewoningen heeft een ‘prijsopdrijvend effect’. De Visser: “Er is hier iemand uit Duitsland die verschillende huizen heeft gekocht. En als je een huis hebt gekocht met voldoende ruimte, dan mag je ook nog een zomerwoning in de tuin zetten. De huurprijs die voor zomerwoningen gevraagd wordt, is fors. Die inkomsten gaan ook nog richting de investeerder.”
Ondanks het woningtekort in Domburg, heeft de gemeente Veere, waar Domburg onder valt, al sinds jaren een verbod op een tweede woning. “Je mag wel een woning bezitten, maar de regel is dat je er permanent moet wonen. Alleen de handhaving laat de afgelopen jaren te wensen over en er zijn een heleboel huizen, ook tweede woningen, die toch recreatief verhuurd worden.”
Illegale verhuur
Andere Zeeuwse gemeenten, zoals Sluis, waar de populaire toeristische kustplaatsen Cadzand-Bad, Breskens en Nieuwvliet-Bad onder vallen, hebben juist jaren geleden een verbod op tweede woningen losgelaten. Het verbod bleek ook daar niet te handhaven. Bewoners klagen sindsdien dat steeds meer huizen als recreatiewoning worden gebruikt. Teuntje de Vries van Toerisme uit Balans: “Wat hier in Sluis gebeurt, en wat illegaal is, is dat huizen waar een bestemming wonen op zit gekocht worden alleen voor verhuur aan toeristen.” Ook in Sluis gaat dat ten koste van starters.
Een voorstel om de toeristische verhuur in te beperken tot maximaal 60 of 120 dagen per jaar, om daarmee nieuwe investeerders af te houden, haalde het deze week niet in de gemeenteraad van Sluis. Voorlopig komt er alleen een registratieplicht om de verhuur bij te houden, tot boosheid van veel bewoners. Zij willen dat de gemeente ervoor zorgt dat minder huizen worden opgekocht door beleggers en starters meer kans maken op de woningmarkt.
Ondertussen holt de leefbaarheid in Zeeuwse dorpen hard achteruit, omdat eigenaren niet of nauwelijks gebruik maken van de woning. De Visser: “Je hebt daar bijna geen permanente bewoners meer, dus het zijn in feite spookdorpen aan het worden. Het zijn meer vakantieparken dan woonkernen.”