Boswachters en groene boa’s van Staatsbosbeheer, De Landschappen en Natuurmonumenten hebben het aantal recreanten in natuurgebieden in de afgelopen jaren zien toenemen. Het coronavirus zorgt deze zomer bovendien voor nog meer drukte én overlast dan voorgaande jaren. De toegenomen recreatiedrukte heeft volgens bijna driekwart van hen een nadelig effect op de natuur. Bijna de helft vindt zelfs dat het toerisme in de natuur de spuigaten uitloopt. Dat blijkt uit een rondgang die wij deden langs 158 boswachters en groene boa's.

Lennard Jasper - boswachter op de Noord-Veluwe voor Staatsbosbeheer - zag deze zomer vooral grote problemen met afval in de natuur. Jasper: “Dat was al een probleem, maar dit jaar is het echt niet te geloven. Als ik de afgelopen maanden niets had opgeruimd, was de Veluwe gewoon een bende of een zwijnenstal geworden”, zo vertelt hij. Met name groepen die samenkwamen en hun rotzooi lieten slingeren, zorgden in het gebied waar Jasper werkzaam is voor meer afval. “Maar ook langs wandel- en fietspaden werd structureel meer afval achtergelaten”, aldus de boswachter.

94 procent wil meer geld handhaving

Volgens bijna alle boswachters en groene boa’s (98 procent) is het dit jaar duidelijk drukker in de natuurgebieden dan voorgaande jaren. 83 procent van hen geeft aan dat die extra drukte voor nieuwe overlast heeft gezorgd, zoals afval, illegale feesten in stiltegebied, korte lontjes van de recreanten, kamperen op plekken waar dat niet is toegestaan en het stoken van open vuur in kwetsbare natuur. 94 procent van de ondervraagden vindt ook dat er meer publiek geld beschikbaar moet komen voor handhaving in de natuurgebieden.

De coronazomer is volgens Lennard Jasper niet representatief voor eerdere zomers, maar wel ‘de druppel die de emmer een beetje deed overlopen’. Jasper: “Ik begrijp heel goed dat Nederlanders de buitenruimte opzochten en hier op de Veluwe op vakantie gingen, maar de drukte en het gedrag die dit met zich meebracht was soms echt niet in orde. En ook niet passend bij hoe we met onze Nederlandse natuur, die toch al onder druk staat, om zouden moeten gaan.”

Saboteren van mountainbikepaden

De ondervraagde boswachters en groene boa’s hebben de indruk dat het in de afgelopen jaren sowieso drukker is geworden in de natuur. En dat zorgde ook voor corona al voor overlast en conflicten tussen recreanten onderling. De helft van de boswachters en groene boa’s geeft aan dat zij in de afgelopen twee jaar in hun natuurgebied te maken hebben gehad met gevaarlijke acties tussen recreanten onderling. Veel van deze acties hebben te maken met verzet tegen mountainbikepaden, zo blijkt uit hun antwoorden. Op die paden worden punaises of glasscherven gestrooid, kuilen gegraven of zelfs ijzerdraad gespannen om de onvrede tegen dergelijke routes kenbaar te maken.

De vragenlijst is ingevuld door 158 boswachters en groene’s boa’s uit het hele land en afgenomen gedurende de coronazomer.

Uitzending Van wie is de natuur?

In de uitzending van De Monitor van maandagavond 7 september vraagt Veluwebewoner en boswachterszoon Jaap van den Born zich af waarom hij overal mountainbikeroutes en andere paden ziet verschijnen in zijn geliefde bos. Loopt de recreatiedrukte niet de spuigaten uit? En wat doet die drukte met de toch al kwetsbare natuurgebieden? Van wie is die natuur eigenlijk?

De Veluwe is Nederlands populairste vakantiebestemming en trekt jaarlijks twee miljoen vakantievierders uit binnen- en buitenland. Hoe kunnen in dit natuurgebied recreatiedrukte, economische belangen en natuurbescherming samengaan? De Monitor, 7 september, 22:15 uur op NPO2.

Makers