‘Het is natuurlijk zwaar asociaal wat je doet, niet netjes. Maar goed, ik heb ook monden te voeden.’ Afgelopen dagen hebben we voor ons onderzoek naar online oplichting gesproken met verschillende chatmedewerkers van datingsites die mannen en vrouwen verleiden met nepprofielen. Honderden mensen doen dit werk. Een aantal van hen geeft openheid over hun werkwijze, maar ze zijn ook terughoudend.

De kleine lettertjes

Vaak zijn de chatoperators erg goed in hun werk en meester in het gaande houden van de chatgesprekken. Voor degene die reageert kunnen de bedragen enorm oplopen. Eén euro per verzonden berichtje voor het contact met de persoon die ze leuk vinden, vaak een niet bestaand persoon. Is dit misleiding of niet? Op de websites staat namelijk in de kleine lettertjes vermeld: ‘De profielen op deze chatdienst zijn deels fictief, fysieke afspraken met deze fictieve profielen zijn niet mogelijk.’ Maar wat als degene met wie jij chat als operator niet doorheeft dat je een nepprofiel bent? Is dat oplichting of had je dan de kleine lettertjes maar beter moeten lezen? Eigen schuld, dikke bult?

Tachtig procent weet dat het nep is

‘Ik denk dat tachtig procent van de mensen met wie ik chat wel weet dat het nep is,’ zegt een chatmedewerkster, ‘maar je hebt ook altijd mannen die naïef zijn. Ik heb weleens gehad dat ik een heel leuk chatcontact had met een man. Je leert zo iemand echt kennen. Ik kreeg medelijden met hem en heb hem toen via een anoniem Facebook-bericht laten weten dat hij ermee moest stoppen, dat het nep was. Maar gek genoeg geloofde de man mij niet, hij dacht dat ik een jaloers vriendje was.’

Wel of niet mensen waarschuwen?

We zijn benieuwd hoe andere chatoperators hun werk ervaren: heb jij het idee dat de mannen en vrouwen met wie jij chat doorhebben dat ze contact hebben met een nepprofiel? Of zouden mensen beter gewaarschuwd moeten worden dat het profiel fictief kan zijn? Praat met ons mee. Deel ons jouw ervaring, de gesprekken die we met onze tipgevers voeren zijn uiteraard vertrouwelijk.

Makers